Šainović: Glavno pitanje su svedoci

Optužnica protiv Tačija i još trojice bivših vođa OVK, i postupak koji se vodi kao najvažnije pitanje trebalo bi da tretira bezbednost svedoka.

Izvor: Kosovo online

Sreda, 02.12.2020.

11:46

Šainović: Glavno pitanje su svedoci
EPA-EFE Georgi Licovski

To je za Kosovo online izjavio nekadašnji potpredsednik Vlade SRJ Nikola Šainović, koji j e dodao da je bezbednost svedoka u korenu ovog sudskog procesa koji se vodi prede Specijalnim većem u Hagu.

"Ako se ne obezbedi bezbednost svedoka, onda će ceo ovaj sudski postupak biti urušen. Poznato je to u slučajevima Ljimaj i Haradinaj, ali oni koji ovaj postupak sprovode preptostavljam da znaju da je to ključno pitanje za ovaj sudski postupak", reko je Šainović.

On je podsetio da je u sudskim procesima koji su vođeni za zločine na prostoru bivše Jugoslavije bilo raznih promena i oscilacija.

"U slučaju Oluje prvo je presuđeno da je to zločinački poduhvat, i osuđen je Ante Gotovina, njegovi saradnici, HDZ , a onda je u drugom stepenu presuđeno da je to ništa. To smo sve videli, treba biti strpljiv, i treba ohrabriti žrtve da svedoče", rekao je Šainović.

Prema njegovom mišljenju, sadašnja optužnica u Hagu odnosi se na zločinački poduhvat koji je podrazumevao ovladavanje celom teritorijom Kosova na nezakonit način.

"To je teror prema pripadnicima drugog naroda, ali i teror prema pripadnicima sopstvenog naroda, koji je podrazumevao osvajanje političke kontrole među Albancima. Ne samo prema Albancima koji su podržavali, kako su oni smatrali, jugoslovenski sistem i režim, nego i prema onima koji su bili protiv jugoslovenskih struktura, ali nisu podržavali opciju OVK", naveo je Šainović.

Šainović smatra, da je specifično i to što se u ovoj optužnici visoki vojni i politički rukovodioci optužuju za lično učešće u zločinima - rukovođenje, prisustvovanje, organizovanje.

"To se u optužnicama na prostorima bivše Jugoslavije pojavljuje kod kadrova na nižim mestima. A ovde su kod optuženih pojedinačno navedena i takva dela. Zbog istog obrasca ponašanja prema pripadnicima različitih nacionalnosti, optužnica sve njih tretira kao protivnike OVK. Optužnica hoće da kaže da je taj tretman, koji je podrazumevao zločine, činjen na isti način i prema Srbima i prema Albancima i pripadnicima drugih naroda na Kosovu, i unutar albanske populacije prema pripadnicima drugih političkih pogleda", naveo je Šainović.

Optužnica, ukazuje Šainović, ne pokreće pitanje borbe OVK za osamostaljenje, jer to tretira kao politički pokret, već tretira zločine, zbog čega "oni koji hoće da napadaju tu optužnicu sa te strane, nisu u pravu, jer optužnica je vrlo detaljna, sa velikim brojem činjenica".

"Naravno da je bilo zločina i sa srpske strane. Mi smo za to kažnjeni, neki su kaznu izdržali, Slobodan Milošević je u tome izgubio život, neki su još na izdržavanju kazne i brojni procesi su vođeni u Srbiji. Obzirom da mi nosimo kaznu za ono što su uradili Srbi, imamo puno pravo da tražimo odgovornost za zločine protiv srpskog naroda", zaključio je Šainović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: