"Crna Gora nezavisna do maja 2006"

Premijer Crne Gore kaže da nezavisnost Crne Gore nema alternativu.

Izvor: Beta

Utorak, 27.09.2005.

10:28

Default images

Đukanović je rekao kako je uveren da će Podgorica taj cilj ostvariti do kraja aprila 2006. "Obnavljanje nezavisnosti je jedan od ciljeva na putu Crne Gore ka punoj evropskoj i evroatlantskoj integraciji. Referendum o nezavisnosti biće održan u periodu od početka februara do kraja aprila iduće godine, a uveren sam da će većina glasati za odvajanje od Beograda", rekao je on.

Đukanović je odbacio tvrdnje da bi nezavisnost Crne Gore mogla da deluje destabilizujuće po region i dodao da je Crna Gora jedini deo SFRJ na čijoj teritoriji u proteklih 10 do 15 godina nije bilo rata. "Mi smo dokazali sposobnost za očuvanje stabilnosti", kaže Đukanović.

"SCG i dalje prioritet za EU"

Portparol visokog predstavnika Evropske unije Kristina Galjak izjavila je da je EU i dalje u potpunosti posvećena državnoj zajednici i da joj je u ovom trenutku prioritet početak pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom.

Galjakova je za podgorički Dan rekla da je Brisel skoncentrisan na pripremu zasedanja 3. oktobra, kada Srbija i Crna Gora treba da dobije mandat za pregovore o pridruživanju. "Smatramo da je državna zajednica najbolji model za evropske integracije zajednička država Srbije i Crne Gore", rekla je portparol Havijera Solane.

Ona je dodala da će se o referendumu i odvajanju Crne Gore razgovarati tek ako do toga dodje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: