Srbija nastavila napredak, mora bolje u reformi vladavine prava

Zemlje članice EU u svojim zaključima za 2020. pozdraviće ukupan napredak Srbije u pregovorima o pristupanju EU.

Izvor: Tanjug

Utorak, 01.12.2020.

11:29

Srbija nastavila napredak, mora bolje u reformi vladavine prava
lightsource/depositphotos

Takođe, biće pohvaljn i rad Srbije u oblasti ekonomije i saradnje u regionu, ali će se naglasiti da je napredak u oblasti valdavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom i dalje "odlučujući za brzinu napredovanja Srbije na putu ka članstvu".

U nacrtu zaključaka Saveta EU o Srbiji, u koji je Tanjug imao uvid, konstatuje se da su EU integracije i dalje strateški cilj Srbije, a vlasti u zemlji se pozivaju da ”demonstrira političku volju i značajno ubrza reformske napore” u oblasti vladavine prava uključujući nezavisnost i efikasnost pravosuđa, reformu ustava, borbu protiv korupcije i organzivanog kriminala.

Istovrememeno, Srbija se poziva da prioritetno primeni usvojenu medijsku strategiju uz napomenu da još nema napretka u poboljšanju okruženja za slobodu izražavanja.

”Savet ponavlja svoj poziv Srbiji da garantuje sigurnu klimu za nesmetanu slobodu izražavanja i nezavisnost medija, uključujući i pojacavanje napora na istražuju slucajeve pretnji, zastrašivanja i nasilja nad novinarima”, navodi se u zaključima.

Savet EU zaključuje i da Srbija treba da nastavi da obraća posebnu pažnju na puno poštovanje osnovnih prava, uključujući zaštitu najugroženijih grupa i manjinskih zajednica, ali i da osigura pravilno funkcionisanje demokratskih institucija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: