VMRO-DPMNE najavio blokadu

Najveća opoziciona stranka u Severnoj Makedoniji VMRO-DPMNE za danas od 12:30 do 14:00 časova najavila je blokadu zgrade vlade i Ministarstva spoljnih poslova.

Izvor: Tanjug

Utorak, 01.12.2020.

10:20

VMRO-DPMNE najavio blokadu
Foto: Depositphotos, GEORGID

Ova stranka inale traži ostavku premijera Zoran Zaeva.

Ta stranka sinoć je postavila ultimatum makedonskom premijeru Zaevu da do kraja dana javno obavesti o, kako kažu, tajnim pregovorima koje su se, kako oni tvrde, vodili tokom prošlog vikenda u Sofiji, jer će u suprotnom blokirati zgrade makedonske vlade i MSP, prenosi portal Plusinfo.

Predsednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski sinoć je izjavio da se trenutno živi u istorijskim trenucima u kojima se odlučuje o budućnosti te zemlje, kada ponuđena rešenja otvaraju veće probleme i predstavljaju smetnju za budućnost.

On je pozvao na masovnost na današnjem "nepartijskom protestu".

"Molim sve da imaju razumevanje za sve ono što danas radimo jer, ako danas ne uspemo, plašim se da neke buduće generacije neće imati mogućnost da poprave grešku koju su danas napravili Zoran Zaev i vladajući Socijaldemokratski savez", kazao je Mickocki i pozvao političare da ne pokušavaju da zadiru u makedonski identitet, jezik, posebnost, istoriju, tradiciju i običaje.

"Nemojte ni slučajno da zadirete, niti da pomislite da se otkažete od makedonske manjine u našem istočnom susedu jer tu hartiju koju budete potpisali biće bezvredna. Naredna vlada koja će biti vlada jedinstva tu istu hartiju ne namerava da poštuje", zaključio je Mickoski.

Opozicija je započela sa protestima ispred vlade u Severnoj Makedoniji nakon što je Zaev u intervjuu za bugarsku agenciju BgNes rekao da njegova zemlja i Bugarska imaju zajedničku istoriju od koje su nastale makedonski narod i bugarski narod, kao i makedonski jezik i bugarski jezik.

Zaev je čak u istom intervjuu tvrdio da Bugarska nije bila okupator na teritoriji današnje Severne Makedonije za vreme Drugog svetskog rata, već da je bila samo administrator.

Intervju je usledilo nakon što je Sofija blokirala početak pristupnih pregovora Skoplja sa EU.

Sofija zahteva od makedonskih vlasti da odustanu od pretenzija za makedonsku manjinu u Bugarskoj, da u dokumentima EU se ne navodi makedonski jezik, već oficijelni jezik prema Ustavu Severne Makedonije i da u pregovaračkom okviru za tu zemlju bude sadržan i takozvani putokaz koji će jasno i vremenski definisati sprovođenje odredaba iz Sporazuma o prijateljstvu koje su te dve zemlje potpisale 1. avgusta 2017. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: