Merkelova: Severna Makedonija još ima šanse

Severna Makedonija još ima šanse da prvu međuvladinu sednicu sa EU održi do kraja godine u toku nemačkog predsedavanja, kaže kancelarka Nemačke Angela Merkel.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 30.11.2020.

23:53

Merkelova: Severna Makedonija još ima šanse
EPA-EFE/ FILIP SINGER

Kako je preneo Dojče vele na makedonskom (dw.com/mk), Merkel je to rekla na video konfereciji sa parlamentarcima evropskog kontinenta, ali je napomenula da se nemačko predsedništvo ipak suočava sa poteškoćama u vezi održavanja te sednice i da još uvek postoji potreba za pregovorima Sofije i Skoplja.

"Suočavamo se sa poteškoćama da omogućimo održavanje prve međuvladine sednice sa Severnom Makedonijom. Albanija je napravila veliki napredak, ali posebno u pitanju da li ćemo uspeti na vreme sa Severnom Makedonjom, zato što još uvek postoji potreba za pregovorima Bugarske i Severne Makedonije", rekla je nemačka kancelarka.

Kasnije je odgovarajući na pitanja poslanika Merkelova rekla da se nada da će Severna Makedonija ove godine započeti pregovore sa EU, dok će Albanija morati da sačeka.

"U slučaju Albanije pitanje je malo drugačije. I pored napretka ne mogu da obećam da će to da se desi ove godine, ali će biti veoma brzo", rekla je ona na virtelnom sastanku sa parlamentarnim komitetima zemalja članica EU.

Angela Merkel je pred parlamentarcima rekla da se velika pažnja posvećuje regionu Zapadnog Balkana i da "tamo ima tenzija, ali da ima i napretka".

Berlinski proces se, ocenila je nemačka kancelarka, pokazao kao dobra inicijativa koja daje rezultate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: