Protesti na trgovima?; Plenković se obratio javnosti

Na glavnim trgovima hrvatskih gradova za sutra je najavljen protest protiv mera za suzbijanje epidemije koronavirusa Nacionalnog štaba.

Izvor: B92

Petak, 27.11.2020.

22:00

Protesti na trgovima?; Plenković se obratio javnosti
FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ DANIEL KASAP/ nr

Poziv na protest deli se društvenim mrežama uprkos zabrani okupljanja više od 25 osoba koja stupa na snagu u ponoć.

Kao motiv za protest navodi se "odbrana prava na rad, slobodno kretanje, slobodno odlučivanje i slobodno disanje".

Plenković se obratio javnosti

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u večerašnjem obraćanju javnosti da je država nastojala da izbegne potpuno zatvaranje i policijski čas.

"Premda se sedmični rast broja zaraženih početkom ovog meseca usporio, ove sedmice beležimo porast od 15 odsto, pa je je dnevni broj zaraženih juče prvi put premašio 4 hiljade", rekao je on.

Plenković je podsetio da od ponoći stupaju na snagu strože mere za suzbijanje koronavirusa.

"Cilj je novim merama zaštititi zdravlje, spasiti živote ljudi i smanjiti opterećenje u zdravstvenom sisitemu. Da bismo u tome uspeli, moramo učiniti sve da zaštitimo najugroženije među nama i zato moramo ponovno osvestiti opasnost koja preti od ovog virusa", kazao je Plenković.

On je izneo podatke da u proseku jedna osoba među 58 kod kojih je potvrđena zaraza umre, a da svaki deveti hospitalizovani paciejnt takođe premine.

"Nove mere biće na snazi do 21. decembra, a možda i duže, ako dotad ne uspemo da preokrenemo sadašnji trend. Žao nam je što će mere pogoditi brojne radnike i preduzetnike, koji su tokom ove godine već podnieli žrtvu. Razumem nezadovoljstvo svih onih koji će radi epidemiološke situacije privremeno obustaviti svoje uobičajeno poslovanje. Prema našim podacima, ove mere dotaći će će oko 85 hiljada, odnosno pet i po odsto svih zaposlenih u Hrvatskoj", rekao je Plenković.

On je najavio izmenu zakona, kako bi se uvele prekršajne sankcije za nepoštovanje mera.

"Kao što sam juče rekao, to radimo nerado, ali je taj alat danas potreban kako odgovorno ponašanje velike većine građana ne bi ugrožavali neodgovorni pojedinci. Ali svi znamo da, kakva god ograničenja država odredi, njihovo sprovođenje biće delotvorno samo ako svako od nas da svoj doprinos. Jer ako se i mali broj okupljenih osoba ne bude pridržavao mera, zaraza će nastaviti da se širi", kazao je on.

Plenković je ocenio da je danas čin rodoljublja lična odgovornost i pridržavanje mera.

"Dragi sugrađani, siguran sam da pratite napredak na pronalaženju vakcine na kojima rade brojne farmaceutske kompanije. Vlada je, s drugim članicama Evropske unije, preduzela već sve potrebne korake kako bi osigurala dovoljan broj doza za hrvatske građane čim vakcina bude dostupna, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo već je pripremio plan vakcinacije", rekao je Plenković.

Najavio je i povećanje testiranja građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: