Tramp prihvatio - šta će biti dalje VIDEO

Iako predsednik SAD Donald Tramp tek treba da prizna poraz od Džoa Bajdena na predsedničkim izborima, on je prihvatio da počne formalni proces tranzicije.

Izvor: B92, Prva

Četvrtak, 26.11.2020.

19:44

Tramp prihvatio - šta će biti dalje VIDEO
Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

U međuvremenu, njegov tim nastavlja da ulaže žalbe sudovima, tražeći ponovno prebrojavanje glasova.

Da li je priznao poraz ili ne, tek Donald Tramp je pristao da u narednih 11 nedelja, upozna novoizabranog predsednika i njegov tim sa svim dešavanjima kad stignu u Belu kuću.

Asistent na FPN i urednik portala Američki-izbori.rs Milan Krstić kaže da je tranzit proces u kome se prenose ključne informacije od aktuelne administracije ka novodolazećoj, naročito one bezbednosne informacije.

"Dakle novoizabrani predsednik počinje dnevi bezbednosni brifing svih bezbednosnih agencija SAD koji dobija i aktuelni predsednik, dakle najpoverljivije informacije dolaze novom predsedniku", kazao je on.

Bajden je predstavio svoj tim za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku. Među njima je i Džon Keri, nekadašnji američki državni sekretar, sada promovisan u specijalnog predsedničkog predstavnika za klimu.

Veteran spoljne politike Entoni Blinken nominovan je za državnog sekretara.

Stevan Nedeljković iz Centra za američke studije FPN napominje da Bajdena čeka dosta posla kada bude ušao u Belu Kuću, ali i za vreme
tranzicije vlasti.

"Na Dan zahvalnosti pozvao je na jedinstvo nacije u borbi protiv koronavirusa", navodi on.

"Znam da je naša zemlja umorna od borbe. Moramo da imamo u vidu da smo u ratu sa virusom, ne jedni sa drugima. Ovo je trenutak kada moramo da budemo čvrsti, udvostručimo napore i ponovo se posvetimo... svi smo u ovome zajedno", kazao je Bajden.

Krstić kaže da će Bajden morati najpre da smisli dobru strategiju za to šta će se raditi sa koronom posle 20. januara.

"Jer je on u kampanji davao malo protivrečne odgovore, a nisu mu baš bila postavljena teška pitanja od strane većine medija oko toga kako će to zapravo izgledati, šta to znači, da li će zaključati zemlju ili neće, dakle on će morati da nađe pravo rešenje. Čini mi se da nis baš mnogo razmišljali o tome do sada", kazao je Krstić.

Džo Bajden neće sam ući u Belu Kući, istočno krilo rezidencije je rezervisano za Prvu Damu. Kada bi se poštovala tradicija, dve prve dame, jedna uskoro bivša i druga buduća, tamo bi, do sada, uveliko pile čaj.

Ipak takav poziv nije došao od strane Melanije, a razlog leži, verovatno, u tome što njen suprug i dalje gaji nadu da će i ubuduće biti u Pensilvanijskoj aveniji.

Tranzicija bi trebalo da traje do 20. januara, kada bi, prema dosadašnjem protokolu, Bajden trebalo da bude inaugurisan u novog 46. predsednik Sjedinjenih država. Na tu ceremoniju, barem kako tvrdi, neće doći 45. - Donald Tramp.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: