Švedska sa novim merama: Vrhunac drugog talasa sredinom decembra

Drugi talas kovida 19 koji je pogodio Švedsku mogao bi dostići vrhunac sredinom decembra, saopštili su danas zdravstveni zvaničnici.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.11.2020.

16:57

Švedska sa novim merama: Vrhunac drugog talasa sredinom decembra
EPA-EFE/ Fredrik Sandberg

Istakli su da će razvoj događaja zavisiti od toga koliko će javnost slediti savete o socijalnom udaljavanju.

Nove infekcije dostigle su rekordne nivoe poslednjih nedelja nakon zatišja tokom leta, stavljajući ponovo u fokus “laganiju” strategiju države u borbi protiv pandemije.

Do sada su 6.622 čoveka umrla u Švedskoj, što je po glavi stanovnika znatno više od broja umrlih u susednim zemljama Norveškoj, Danskoj i Finskoj, koje su se tokom proleća odlučile za strože zaključavanje, ali su švedski brojebi manji niže od onih u većim evropskim državama.

Oštrija ograničenja, koja su na snazi od sredine oktobra, međutim, možda su pomogla usporavanju širenja bolesti, a Agencija za javno zdravlje navela je da bi infekcije mogle dostići vrhunac u narednim nedeljama.

Vlada je agenciji zadala zadatak da modelira kako će se pandemija razvijati da bi pomogla vlastima i zdravstvenim službama u planiranju.

Agencija se suočila s kritikama u švedskim medijima da su njeni prethodni pokušaji modeliranja bili netačni, na primer predviđanja da se tokom jeseni zemlja neće suočiti sa masovnim drugim talasom zaraza.

Trenutni scenario zasnovan je na broju infekcija prijavljenih između 24. avgusta i 6. novembra i drugim promenljivim podaciima. Švedska je danas registrovala 5.841 novi slučaj i 67 smrtnih slučajeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: