"Policijski čas nije opcija"

Imunolog Srđa Janković rekao je da je mogao da se očekuje veći broj umrlih, nakon skoka broja zaraženih.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2020.

13:37

Printskrin: TV Prva

"Kretanje broja preminulih kasni za kretanjem broja zaraženih. Morali smo da očekujemo da kada je krenuo i rast broja zaraženih, da budu ovakvi rezultati“, naveo je Jaković, kada ga je u emisiji 150 minuta ugostila TV Prva.

On je rekao da za sada kriva još raste, ali da bi se taj rast obuzdao, na svima je da poštuju mere.

"Sve mere zajedno, nošenje maski na prvom mestu, kao i apel da se sve odloži i smanje okupljanja, trebalo bi da daju rezultate, to su ključne mere“, rekao Janković i dodaje da skraćeno radno vreme jeste važno, jer je u večernjim satima bilo više rizika da se virus pojačano prenosi.

"Suština nije samo u tome da radno vreme bude skraćeno, nego da i tokom radnog vremena svi poštuju mere, maska i fizička distanca su neophodni“, objasnio je Janković.

Kako kaže, nažalost, većina nije ove mere shvatila ozbiljno, a dodaje da bi i država i građani i ljudi koji rade u medicini, trebalo zajedno da rade na suzbijanju epidemije.

"Postoji više scenarija, u zavisnosti od toga da li će biti vakcine. Ipak, jedino predviđanje koje je sigurno je da gde god dozvolimo da prelazi sa osobe na osobu, tu će se epidemija rasplamsati."
On je naglasio da za sada nije uopšte predlagana i razmatrana mera zabrane kretanja i policijskog časa.

"Ako postignemo smanjenje kontakata, onda zabrana kretanja nije potrebna. Kontakti su ključni“, rekao je dr Janković.

Janković je ponovo objasnio da je važno nositi masku, jer ona štiti 99%, a da je važno i držanje distance. Istakao je da nikako ne treba dozvoliti okupljanja.

"Kao imunolog, nisam optimista da ćemo za Novu godinu i Božić imati takvu situaciju da mogu da se realiziju putovanja i okupljanja“, zaključio je Janković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: