Kecmanović: Incko je međunrodni skandal,on radi samo po zadatku

Incko je čovek koji radi po zadatku, a ne profesionalnoj savesti kaže univerzitetski profesor u penziji Nenad Kecmanović.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2020.

11:40

Kecmanović: Incko je međunrodni skandal,on radi samo po zadatku
EPA/SRDJAN SUKI ↑ collapse

On je komentarišući najavu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Incka da će nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici to vidi, pre svega, kao žurbu SAD da se sada vrate ''nezvršenim poslovima u Bosni".

"Važna mesta u Bajdenovoj administraciji upravo popunjavaju kadrovi iz Klintonove i Obamine ekipe izmedu kojih je državna sekretarka Hilari Klinton održala kontinuitet. Ona je ponavljala da se SAD moraju vratiti ''nezvršenim poslovima u Bosni''. To je jedan od nezavršenih poslova", naglašava profesor, koji smatra da se demokratama u SAD očito jako žuri da zaklope dosije Srebrenica u kome, kako kaže, "ima mnogo sivih mesta".

"Nekome se očito jako žuri da zaklopi dosije Srebrenica i tako počisti tragove koji smrde nečoveštvom''. To je jedan od nezavršenih poslova", ocenjuje Kesmanović za Tanjug.

On podseća da prema bonskim ovlašćenjima, koje je osporila i Venecijanska komisija, visoki predstavnik ima diktatorska ovlašćenja i može da odluči šta god mu se hoće, ali, kako kayye,i u ambasadorskom veću za implementaciju Dejtona sedi i ruski predstavnik, a Rusija je stavila veto na rezoluciju sličnog sadržaja koju su Britanija i SAD bile predložile SB UN.

Uz to Kecmanović napominje da veruje da Republika Srpska eventualnu nametnutu odluku visokog predstavnika ne bi objavila u Službenom glasniku što, kako kaže, "znači da je neće ni primenjivati".

Kometarišući reći predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika u SB UN da je Incko "monstrum, koji mrzi Srbe i Hrvate", Kecmanović odgovara kako ne misli da je Incko "baš monstrum, već čovek koji radi po zadatku, a ne profesionalnoj savesti".

"Činjenica je, medutim, da on već decenijama svakih šest meseci podnosi izveštaj za SB UN u kome nepristojno ponavlja da su za sve probleme u BiH isključivo krivi Republika Srpska i Dodik pa nije čudo da je ovom prekipelo i da je upotrebio teške reči", ističe Kecmanović uz zapažanje da je nediplomatski rečnik (Dodika) bio jedini način da se skrene pažnja na "medunarodni skandal zvani Incko".

On podseća i da je status visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Incka , kako kaže, neregularan jer je njegov mandat po slovu Dejtona istekao još pre deset godina

"On ni formalno ne može da bude reizabran, njegovi radni rezultati su ravni nuli, a izgubio je autoritet i u Federaciji BiH. Ako je za (Pedija) Ešdauna rečeno da se ponašao kao britanski namesnik u kolonijalnoj Kalkuti, za Incka bi se moglo reći da u Bosni živi kao na beskrajnom dobro plaćenom dopustu"

Kecmanović kaže da se Incko odnedavno i Hrvatima "popeo na vrh glave" pa je reagovao i (predsednik HDZ BiH) Dragan Čović.

"Ako mrzi Srbe i Hrvate, to ne znači da voli muslimane, izuzev ukoliko se u Sarajevu nije već toliko odomaćio da je potajno prešao na islam", ironično zaključuje Kecmanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: