Zašto predaja vlasti u SAD traje tako dugo - zakon star 100 godina

Predsednik SAD Donald Tramp ipak je počeo predaju dužnosti svom nasledniku Džou Bajdenu.

Izvor: B92

Sreda, 25.11.2020.

17:48

Zašto predaja vlasti u SAD traje tako dugo - zakon star 100 godina
Foto: Tanjug/AP Photo/Carolyn Kaster, File

Kako teče taj proces "tranzicije", zašto tako dugo traje i šta se stvarno nalazi u "atomskom kovčegu"?

Koja je zakonska osnova predaje dužnosti?

Uredna predaja dužnosti („tranzicija“) nakon predsedničkih izbora regulisana je jednim zakonom pre gotovo 60 godina. Time je Kongres hteo da osigura da se Amerikanci uvek mogu osloniti na to da će imati funkcionirajuću vladu.

"Bilo kakav prekid izazvan predajom vladinih dužnosti mogao bi kao posledicu imati rezultate koji su štetni za sigurnost i blagostanje Sjedinjenih Država i građana“, kaže se u obrazloženju zakona 1963. godine.

Ko odlučuje u prelaznom vremenu?

Predsednik Donald Tramp nakon izgubljenih izbora vredi kao "lame duck" (spora patka). On će vladati još do 20. januara, može i dalje da stanuje u Beloj kući i leti predsedničkim avionom. Ali politički on ima još samo ograničeni uticaj.

Zašto je tako važno dovoljno vremena za predaju vlasti?

U SAD obično odmah nakon izbora novog predsednika počinju dvomesečne pripreme za predaju dužnosti. Pritom je važan svaki dan. Ovlašćenja koje ima američki predsednik su jako velika. Zato on od prvog dana mora biti spreman za delovanje, pogotovo kad se radi o pitanjima kao što je nacionalna sigurnost.

Kao glavni zapovednik vojske on je odgovoran za oko 1,3 miliona vojnika i raspolaže kodovima kojima u slučaju nužde može odobriti upotrebu atomskog oružja. Predsednik sa svojom vladom ima proračun od gotovo pet biliona američkih dolara (4,2 biliona evra).

Šta sve sad mora da uradi Džo Bajden?

Novi predsednik dobija, između ostalog, priručnik na 1.000 stranica, „Priručnik vlade“. Uz to još "plum book" na preko dvesta stranica u kojem je navedeno oko 9.000 vodećih pozicija na koje predsednik može postaviti nove ljude.

U prelaznom vremenu predsednik mora sastaviti ne samo svoju novu vladu, nego i hiljade pozicija u Beloj kući, ministarstvima i državnim ustanovama. Oko 1.200 imenovanja mora odobriti Senat.

Bajdenov prelazni tim može raspolagati s više od šest miliiona dolara iz državne blagajne. Osim toga njegovi saradnici sad smeju službeno da komuniciraju s vladinim zvaničnicima, što dosad nisu mogli i što je vodilo do snažnog korišćenja neformalnih kanala. Formalni početak predaje dužnosti postaje vidljiv i po veb-nastavku .gov koji Bajdenov tim može odmah početi da koristiti za svoje nastupe na internetu.
Foto: Tanjug/AP Photo/Susan Walsh
Kada glasaju elektori?

Nakon završetka prebrojavanja glasova u svim saveznim državama rezultati moraju biti poslati u Vašington do 8. decembra. Članovi izbornog kolegija ("electoral college"), dakle 538 elektora, 14. decembra daju svoj glas. To je u idealnom slučaju samo formalnost i odražava rezultat izbora u saveznim državama.

Rezultat glasanja objavljuje se tek 6. januara na zajedničkoj sednici oba doma Američkog kongresa (Predstavničkog doma i Senata). Tada odluka o tome ko je sledeći američki predsednik, a ko potpredsednik postaje službena.

Zašto sve to traje tako dugo?


Glavni razlog je komplikovani sistem biranja u kojem elektori izabrani u saveznim državama tek kasnije biraju predsednika. Podaci i rokovi u vezi s američkim izborima temelje se u pravilu na zakonima koji su stari više od 100 godina. U međuvremenu bi se sve moglo i brže organizovati – ali niko ne želi da menja etablirani sistem.

Kad je inauguracija novog predsednika?

Svečana inauguracija će se održati 20. janura 2021. godine u 12 sati po lokalnom vremenu ispred Kapitola u Vašingtonu. Novi predsednik još istog dana useljava u Belu kuću.

Kada se predaje atomski kovčeg?

Novi predsednik polaganjem zakletve postaje i gospodar nuklearnih kodova. Koliko je javnosti poznato, jedan vojnik s atomskim kovčegom, takozvani "nuclear football", uvek se nalazi u blizini predsednika za slučaj nužde.

U kovčegu se ne nalazi nikakvo veliko crveno dugme koje bi predsednik pritisnuo u slučaju nužde. U njemu se nalazi niz kodova kojima predsednik može vojsci u slučaju nužde izdati naredbu za upotrebu atomskog oružja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: