Demonstranti traže reformu monarhije

Demonstranti na Tajlandu pozvali su danas kralja Mahu Vađiralongkorna da odustane od kontrole kraljevskog bogatstva vredog desetine milijardi dolara.

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.11.2020.

13:16

Demonstranti traže reformu monarhije
EPA-EFE/ RUNGROJ YONGRIT

Demonstranti su prekinuli dugogodišnji tabu kritikujući kralja, a policija je pozvala juče nekoliko lidera protesta da se suoče sa optužbama za uvredu vladara, zbog komentara izrečenih na demonstracijama održanim 19. i 20. septembra na kojima su zahtevane reforme monarhije.

Optuženi mogu da dobiju do 15 godina zatvorske kazne, preneo je Rojters.

Demonstracije, na kojima je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi, prvobitno su bile zakazane kod Biroa za kraljevsku imovinu, koji upravlja tom imovinom.

Ali nakon što je policija postavila barikade sačinjene od brodskih kontejnera i žilet žice, demonstranti su se okupili ispred sedišta Komercijalne banke Sijam, u kojoj je kralj sa 23 odsto udela najveći akcionar.

Kraljevska palata nije komentarisala proteste, ali kada su kralja ranije pitali o demonstrantima on je poručio da su oni "svejedno voljeni".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: