U Italiji umrla 853 čoveka od bolesti u koju ne veruju

Jedna četvrtina Italijana veruje u teorije zavere koje se odnose na epidemiju koronavirusa, navodi se u jednoj danas objavljenoj anketi.

Izvor: Beta

Utorak, 24.11.2020.

18:45

U Italiji umrla 853 čoveka od bolesti u koju ne veruju
Ilustracija: Despositphotos/kittyfly

Tamo su danas preminula 853 čoveka od koronavirusa, što je najcrnji bilans još od 28. marta. Ujedno je registrovana još 23.232 slučaja koronavirusa.

Među najpopularnijim teorijama zavere su da je virus stvoren u laboratoriji kako bi promenio globalnu ravnotežu stanovništva ili da virus uopšte ne postoji već je izmišljen kao izgovor za kontrolu ljudi.

Oko 20 odsto Italijana veruje da je virus stvoren u laboratoriji i da je namerno proširen da bi promenio globalnu ravnotežu, dok pet odsto veruje da virus uopšte ne postoji, ali se koristi za kontrolu ljudi i ekonomije, utvrđeno je anketom grupe SWG, prenose italijanski mediji.

Među onima koji veruju u teorije zavere, 33 odsto misli da su virus stvorili Kinezi, 21 odsto da su to multinacionalne mreže koje žele da se obogate, a 20 odsto da je virus stvorila svetska elita da bi uspostavila "zdravstvenu diktaturu". Oko 16 odsto opet misli da je virus delo mafije koja želi da se obogati i poveća svoju moć.

Protiv koronavirusa bi se vakcinisalo 44 odsto ispitanika, a 26 odsto samo ako je vakcina obavezna. Oko 11 odsto je navelo da se ne bi vakcinisalo ni kada bi to bilo obavezno, a 19 odsto je neodlučno.

Ispitanici su bili veoma kritični prema mladima smatrajući da su oni glavni prenosioci koronavirusa.

Oko 71 odsto je u anketi navelo da je donekle ili u potpunosti saglasno sa sledećom rečenicom: "Današnja omladina je rasla u blagostanju, sve im je dato, a u vreme koronavirusa nisu voljni na bilo kakvo žrtvovanje za opšte dobro".

Italija, prva zemlja u Evropi koja je pogođena koronavirusom u februaru, u ponedeljak je premašila broj od 50.000 mrtvih, dok je više od 1,4 miliona njenih stanovnika inficirano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: