Tramp čestitao BiH

Odlazeći američki predsednik Donald Tramp čestitao je Predsedništvu BiH 25. godišnjicu Dejtonskog sporazuma i Dan državnosti BiH.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.11.2020.

17:04

Tramp čestitao BiH
Foto: Tanjug/Jens Buettner/dpa via AP

Sreda, 25. novembar se kao praznik obeležava samo u Federaciji BiH, u znak sećanja na Prvo zasedanje Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja (ZAVNOBiH) održanog u Mrkonjić Gradu 1943. godine, gde je doneta odluka o obnovi državnosti BiH.

"U ime Sjedinjenih Američkih Država, primite moju iskrenu čestitku na Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Dok obeležavate Dan državnosti Bosne i Hercegovine i 25. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma, jasno je da je mir pobiedio test vremena. Bosna i Hercegovina je iz mračnih dana prošlosti izašla jača i ostaje čvrsto i nepokolebljivo u svojoj predanosti ka evroatlantskoj budućnosti svojih građana", naveo je Tramp u čestitci, prenosi agencija Federacije BiH, Fena.

Američki predsednik ističe da su Sjedinjene Države ponosne što su partner BiH.

"Gledajući u sledećih 25 godina i dalje, SAD potvrđuje svoju predanost narodu i vladi BiH dok sledimo naše zajedničke interese u stabilnosti i prosperitetu svih", naveo je Tramp.

U Republici Srpskoj kao praznik se slavi 21. novembar, dan parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je uspostavljena Republika Srpska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: