Fabrici: EU u boljoj poziciji sada nego na početku krize

EU je sada, sa stanovišta otpornosti, u boljoj poziciji nego pre nekoliko meseci, kada je kovid kriza počela, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.11.2020.

15:43

Fabrici: EU u boljoj poziciji sada nego na početku krize
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Fabrici je na onlajn konferenciji "Beogradski ekonomski forum" podsetio na izjavu zvaničnika iz Brisela o važnosti zdrave Unije gde će EU, kako je rekao, moći da se na jednom nivou nosi sa pandemijom i da donosi koordinisane politike kako bi se suočila sa krizom.

"Mislim da je jako važno prepoznati šta je to što mora da se izmeni i da se razmišlja o pozitivnim posledicama, jer mislim da ovo neće biti poslednja pandemija", rekao je Fabrici koji je govorio o tome šta je moglo da se nauči iz iskustva u krizi sa korona virusom.

Na početku su se, kaže, mogle videti neke slabosti sistema i osetljivost trgovine, kao i povratak geopolitičkih tema u pandemiji, ali i snage koje mogu biti pozitivne, kao što je digitalizacija.

"Na samom pocetku videli smo i solidarnost vrlo brzo i potrebu da države članice zajedno deluju, da ostanu zejdno, ali su i pokazale sposbnost da se adaptiraju i odgovore na ove izazove", rekao je Fabrici.

On je dodao da su neke mere morale da se remodeliraju kako bi reakcija EU mogla biti efikasnija.

"Naučili smo kako da se držimo zajedno, promenimo pravila i da razmisljamo o tome što će doći. Postojaće život i nakon pandemije i nadam se da će uskoro doći do njega", dodao je Fabrici.

Fabrici je podsetio na dugoročni budžet od 2021-2027. godine i na 750 milijardi evra za oporavak koji, kako kaže, mora biti utemeljen na zelenoj agendi i digitalnoj tranziciji, te ocenio da je EU uspela brzo da odreaguje na situaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: