"Politička konfuzija prati političku scenu u Prištini godinama"

Pobeda Džozefa Bajdena neće moći da promeni ono što je na Kosovu i Metohiji realnost, izjavio je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.11.2020.

11:28

On je istakao da je realnost da su neki od prištinskih zvaničnika optuženi za ratne zločine.

Dačić je za TV Pink podsetio i ukazao i na to da je prištinska strana tražila uoči potpisivanja Vašingtonskog sporazuma da se raspuste međunarodni sudovi i mehanizmi.

Kazao je i da opšta politička konfuzija na albanskoj strani prati kosovsku političku scenu godinama, kao i da im je to alibi da ne ispunjavaju ono što se dogovori u dijalogu.

Dačić je ponovio da se sa preminulim patrijarhom Irinejem moglo racionalno razgovarati o pitanju Kosova i Metohije navodeći da je teško razgovarati na racionalan način o nekim stvarima sa Crkvom gde je vreme istorijska kategorija, a pitanje Kosmeta nešto u šta se ne dira.

"Teško je razgovarati na racionalan način o stvarima koje jesu na neki način Sveto pismo. Svaki pokušaj racionalnog ragovora se tumači kao da želite da menjate Sveto pismo ili se ponašate drugačije. Patrijarh je bio čovek sa kojim ste mogli, on je i sam tražio, da realno razgovarate o svim problemima", predočio je Dačić.

Ističe i da kosovsko pitanje nije samo pitanje mita, već sudbine ljudi koji tamo žive, sveštenika, manastira.

"Patrijarh Irinej je za 10 godina proveo crkvu kroz jedan od najtežih perioda", ocenio je Dačić i podsetio na saradnju sa Crkvom u tom periodu.

Kako kaže, i on i predsednik Aleksandar Vučić su sa patrijarhom razgovarali o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Dačić kaže i da je papa Franja uvek pozdravljao preminulog patrijarha Irineja, iako se nikada nisu sreli.

"Žao mi je jedino što nije došlo do posete papa Franje", kaže Dačić.

"Uloga patrijarha je bila važna jer je sa ostalim drugim velikodostojnicima iz SPC, umeo da drži komunikaciju sa njim", ocenio je predsednik parlamenta.

Kada je u pitanju poseta pape, Dačić kaže da to nije rešeno i dodaje da za to postoje dva razloga - jedan možda teološke prirode, a drugi zbog zločina u Hrvatskoj i potrebe da se Vatikan ogradi od toga

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: