CINS: Privatna firma platila spotove o bojkotu, tvrde da nemaju veze sa opozicijom

Spotove sa pozivom na bojkot izbora, koji su u toku predizborne kampanje oko 400 puta emitovani na kanalima N1 i Nova S nije platila nijedna opoziciona stranka.

Izvor: CINS

Ponedeljak, 23.11.2020.

09:36

CINS: Privatna firma platila spotove o bojkotu, tvrde da nemaju veze sa opozicijom
Ilustracija: Deposit photos/roibu

Platila ih je, kako otkriva CINS, JSP produkcija u vlasništvu novinarke Jovane Polić. Polićeva tvrdi da spotovi nemaju veze sa opozicijom pa ova kampanja ostaje van dometa Agencije za sprečavanje korupcije, kaže za CINS advokat Vladimir Tupanjac.

Ipak, sudeći prema dopisu Agencije, pošto su spotovi kasnije ustupljeni Stranci slobode i pravde da ih besplatno objavi na svom kanalu na Jutjubu, ova stranka će morati da ih kao prilog prijavi u svom godišnjem izveštaju.

"Jedini način da ne glasaš za Vučića je da ne glasaš", poruka je iz spotova o bojkotu koji su se u junu pred parlamentarne izbore mogli videti na programima televizija N1 i Nova S.

Ubrzo nakon što je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) zabranilo njihovo emitovanje, jer nije bilo u skladu sa zakonom, na ovim kablovskim kanalima su se pojavili spotovi sa drugom parolom: "Jedini način da ne glasaš za režim je da ne glasaš". REM je naložio i njihov prekid prikazivanja, jer nije bilo poznato ko je oglašivač i da li ima pravo na političko oglašavanje.

Kako se navodi u završnom izveštaju o izborima ovog regulatornog tela, 16. juna su od vlasnika N1 i Nove S zatražili oglasne deklaracije za ove spotove. One nisu dostavljene, ali, uprkos tome, REM ih je u svom izveštaju klasifikovao kao oglase Saveza za Srbiju (SZS), navodeći da je izbrojao ukupno 222 emitovanja na N1 i 180 na Novoj S.

Međutim, ova kampanja će, prema rečima eksperta, ostati van domašaja Agencije za sprečavanje korupcije, jer je televizijama nije platio Savez za Srbiju niti neka od političkih stranaka koje su bile za bojkot izbora, već firma Audio i video produkcija JSP, saznaje Centar za istraživačko novinarstvo Srbije.

Polićeva za CINS kaže da je plan bio da se ove oglasne poruke emituju šest dana, ukupno 672 puta. Prema njenim rečima, produkcija je spotove proizvela i platila njihovo emitovanje:

"Zato što smo učestvovali u kampanji bojkota. Nije ni za kakvu stranku to bilo".

Ovi spotovi, pored poruka koje nose, u jednom delu i vizuelno podsećaju na zvaničnu kampanju bojkota Saveza za Srbiju. Tako je na kraju oglasnih poruka datum izbora precrtan crvenim iksom, a ćirilicom je ispisano "Bojkot", sa crvenom tačkom, slično kao u kampanji SZS.

Ipak, s obzirom na to da produkcija tvrdi da oglase nije platila politička stranka, već da su to uradili sami, čitav slučaj ostaje van dometa Agencije za sprečavanje korupcije, ocenjuje za CINS advokat i nekadašnji službenik u Sektoru za kontrolu finansiranja političkih aktivnosti u Agenciji Vladimir Tupanjac.

Celo istraživanje CINS možete pročitati OVDE.
Nezavisna novinarka Jovana Polić inače retvituje zvaničan nalog stranke Dragana Đilasa, što se može videti na fotografiji.

Takođe, ona je koproducentkinja filma "Vladalac" i najbliža saradnica Slaviše Lekića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: