Vesiću zabranjen ulazak na KiM

Delegacija Beograda na čelu sa Goranom Vesićem zaustavljena je danas oko 9.30 na administrativnom prelazu Jarinje od strane kosovske policije.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.11.2020.

09:42

Vesiću zabranjen ulazak na KiM

Kosovska policija koja se nalazi na administrativnom prelazu pojačana sa dva džipa naoružanih policajaca ne dozvoljava Vesiću da uđe na teritoriju KiM.

Kosovski policajci koji se nalaze na administrativnom prelazu tvrde da su odluku o zabrani ulaska Vesića na KiM dobili iz Prištine i da je obrazložena time da njegov dolazak na KiM "predstavlja opasnost po bezbednost Kosova".

Ostali članovi delegacije nastavljaju posetu Mitrovici.

Vesić je rekao je da ta zabrana neće sprečiti da Beograd nastavi da pomaže Srbe na KiM. "Ja sam na našoj strani administrativnog prelaza. Delegacija Beograda koja je krenula u Kosovsku Mitrovicu je zaustavljena od strane kosovske policije. Pokazali su nam obaveštenje da je meni lično zabranjen ulazak na KiM, iz razloga, kako su rekli, pretnje po nacionalnu bezbednost te samoproglašene države", rekao je Vesić.

Reakcija Kancelarije za KiM

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je danas osudila odluku vlasti Prištini da zabrani Vesića da uđe na KiM, navodeći da je reč o najflagrantnijem kršenju sporazuma kojima se reguliše sloboda kretanja.

U saopštenju Kancelarije za KiM navodi se da je onemogućavanje Vesiću da sa saradnicima prisustvuje obeležavanju Dana opštine Kosovska Mitrovica najotvorenija demonstracija nespremnosti Prištine da, kako se ističe, doprinese stvaranju normalnih međunacionalnih odnosa i društvene klime na KiM.

Dodaje se da je obrazloženje Prištine da bi boravak Vesića na KiM bio opasnost za bezbednost toliko ''apsurdna'' da ne zaslužuje ''ozbiljan komentar''.

Kancelarija za KiM će o najnovijem aktu samovolje Prištine informisati predstavnike međunarodne zajednice na terenu i posrednike u dijalogu Beograda i Prištine, stoji u saopštenju. Ističe se da je cilj saradnje Beograda i severnog dela Kosovske Mitrovice stvaranje normalnih uslova za život Srba u tom delu KiM, kao i da je svaka opstrukcija te saradnje direktan napad na prava i položaj srpskog naroda u pokrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: