Koha: Hotijeva vlada odustala od ZSO zbog kritika Tačija

Kosovska vlada Avdulaha Hotija planirala je da postavi temelje Zajednice srpskih opština (ZSO) pre dva meseca.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 22.11.2020.

22:05

Koha: Hotijeva vlada odustala od ZSO zbog kritika Tačija
Ilustracija: Depositphotos/ lajo_2

Kako piše "Koha ditore", povukla se pošto je to osudio bivši predsednik Hašim Tači.

Suprotno izjavama u javnosti, premijer Hoti se složio da o ZSO treba da se pregovara sa srpskom stranom u Briselu, navodi prištinski list.

Izvori "Kohe" iz vlade u Prištini rekli su da je trebalo da pregovori o tom pitanju počnu u septembru i da je Hoti imenovao i tim zvaničnika vlade i eksperata koji bi predvodio koordinator vlade za dijalog sa Beogradom Skender Hiseni.

Ali, kako navodi "Koha", "dva dana pre polaska (u Brisel), Hiseni je odložio sastanak na neodređeno vreme".

Do odlaganja je došlo nakon što je Tači javno osudio Hotija zbog obavezivanja oko ZSO, a vlada je pokušala da taj razvoj događaja drži u tajnosti, prenelo je Kosovo onlajn.

"Koha" je danas pokušala da dobije Hisenijev stav o razlozima otkazivanja, ali on nije odgovorio.

Za razliku od predstavnika Prištine, zvaničnici EU rekli su da bi o Zajednici srpskih opština trebalo pregovarati uz njihovo posredovanje.

Portparol za spoljnu politiku i bezbednost EU Peter Stano podsetio je da ova obaveza za Prištinu proističe iz međunarodnih sporazuma.

"Kosovo je potpisalo međunarodni sporazum za uspostavljanje Zajednice srpskih opština. Na Beogradu i Prištini je da pregovaraju o njenom statutu, uz posredovanje Evropske unije. Za ostale detalje u vezi sa načinom na koji žele da se pozabave ovim pitanjem, bilo bi prikladnije pitati kosovske vlasti", naglasio je Stano za "Kohu".

Sastanak zakazan za 28. septembar je otkazan, a kao razlog navedena je pandemija koronavirusa.

Do tada to nije predstavljalo problem stranama da održe nekoliko sastanaka uz posredovanje specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, ali je postao problem kada je ZSO došla na dnevni red, navodi prištinski list.

Lajčak, ali i šef kancelarije EU u Prištini Tomas Suniog rekli su da bi prištinska strana trebalo da predloži modalitete za ovaj mehanizam, ali, kako dodaje "Koha", "oni nisu odredili put kojim treba ići i da li će se o tome razgovarati sa srpskom stranom".

Partner DSK u vladi, ABK, kao i opozicione stranke, usprotivile su se bilo kakvim dodatnim pregovorima o ZSO.

Bivši predsednik Hašim Tači im se pridružio u tome, iako je potpisnik Sporazuma od 19. aprila 2013, koji u svojih šest tačaka govori o uspostavljanju ovog mehanizma.

Tači je takođe bio zamenik premijera i ministar spoljnih poslova kada je 2015. bivši premijer Isa Mustafa potpisao sporazum o principima za uspostavljanje ZSO.

Međutim,16. septembra Tači je zatražio od skupštine da hitno usvoji rezoluciju kojom će Hotija zaustaviti da pregovara o ZSO.

Rezolucija nije usvojena, ali i Hoti nije dozvolio timu da ode u Brisel.

Politikolog Beljulj Bećaj je za "Kohu" naglasio da vlada neće moći da izbegne ovo pitanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: