Etiopska vojska pripema opsadu grada Mekele u Tigraju

Etiopska vojska najavila je da će tenkovskim jedincama opkoliti grad Mekele, prestonicu pokrajne Tigraj.

Izvor: B92

Nedelja, 22.11.2020.

10:28

Etiopska vojska pripema opsadu grada Mekele u Tigraju
Foto: EPA/PHILIPP GUELLAND

Takođe, upozorila je lokalno stanovništvo da će grad biti na udaru artiljerije.

U današnjim izveštajima lokalnih medija se navodi da je predstavnik etiopske vojske, pukovnik Dedžene Cagaje, ocenio da je sledeća faza sukoba presudna.

"Tenkovima ćemo opkoliti Mekele, okončati borbe u planinskim oblastima i napredovati na bojnom polju", izjavio je pukovnik Cegaje za državni medijski servis, preneo je Rojters.

Sukob u Tigraju je izbio 4. novembra kada su snage Narodnooslobodilačkog fronta Tigraja izvršile iznendani napad na položaje etiopske vojske.

Sukobljene strane su potvrdile da je etiopska vojska zauzela grad Adigrat, na 116 kilometara severno od Mekele.

"Do sada smo napadali samo pobunjeničke položaje, ali će se to uskoro promeniti. Želimo da pošaljemo poruku građanima u Mekeleu da se spasu od artiljerijskih napada i oslobode se pobunjenika. Pripadnici pobunjeničkih snaga koriste civile kao štit i građani moraju da se izoluju od njih. Nakon toga, više neće biti milosti", poručuju iz etiopske vojske.

U međuvremenu, komandant pobunjeničkog Narodnooslobodilačkog fronta Tigraja Debrecion Gabrimajkl izjavio je da njegove snage na južnom frontu stoje čvrsto na položajima i dejstvuju oko Adigrata na severu.

Predstavnik etiopske vojske Redvan Husein izjavio je da su pobunjenici onesposobili lokalne saobraćajnice, srušili mostove i minirali puteve na jugu pokrajne Tigraj, ali federalne snage to nije omelo da napreduju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: