EU uverena da će uskoro sa Bajdenom rešavati pitanje tzv. Kosova

Evropska unija je uverena da će s novom administracijom u Vašingtonu odnosi SAD-EU ponovo postati "normalni".

Izvor: Beta

Subota, 21.11.2020.

16:29

EU uverena da će uskoro sa Bajdenom rešavati pitanje tzv. Kosova
Ilustracija: Despositphotos/ruskpp

Takođe se nadaju da će zajedno rešavati i balkanska pitanja, uključujući kosovsko. To su agenciji Beta u Briselu rekli zvaničnici u Savetu ministara EU i Evropskoj komisiji.

Oni očekuju da bi vlada Džozefa Bajdena, još zvanično neproglašenog novog predsednika SAD, bar u prvih šest meseci mogla biti veoma zaokupljena velikim unutrašnjepolitičkim problemima, postavljanjem novih čelnika vlasti i utvrdjivanjem politike koju će voditi.

Izvori EU smatraju da Balkan neće biti na spisku prioriteta Bele kuće, već će dominirati velike nevolje s epidemijom korona virusa, ekonomsko-socijalni problemi i velika podeljenost unutar SAD, a na spoljnopolitičkom planu će ključno biti rešavanje odnosa s glavnim svetskim suparnikom SAD - Kinom, dok očekuju i da će se zaoštriti stavovi prema Rusiji.

Bajden bi, kako se očekuje, druge svetske probleme mogao dati u nadležnost Stejt departmentu i savetniku za nacionalnu bezbednost, te je otud zasad teško reći kakva promena se može očekivati u stavu Vašingtona prema rešavanju odnosa Srbija-Kosovo, iako se zna da je Bajden oduvek odlučno podržavao nezavisnost Kosova - primetili su izvori u Briselu.

To će, kako su dodali, biti mnogo jasnije kad se bude znalo ko će biti na čelu američke diplomatije - Stejt departmenta, a ko glavni Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost.

Pojedini mediji u EU prenosili su iz Vašingtona prve naznake da bi Entoni-Toni Blinken ili Suzan Rajs mogli biti na čelu Stejt departmenta, što danas potvrdjuje list francuskih poslovnih krugova "Lezeko".

Taj francuski list navodi da će se "Bajden svakako opredeliti za svoje dugogodišnje lične saradnike" i da je "Blinken specijalista za medjunarodne odnose koji je vodio neke krupne dosijee u vreme predsednika Klintona i Obame, kao što su Irak, Avganistan ili pitanje nuklearnog oružja Irana".

Bajden je, piše francuski dnevnik, Suzan Rajs najpre video na mestu potpredsednice SAD, ali je ona sada medju glavnim kandidatima za državnog sekretara - za spoljne poslove.
EPA/MICHAEL REYNOLDS
Suzan Rajs je bila američka ambasadorka u UN u vreme kada je na čelu Stejt departmenta bila Hilari Klinton, a bila je i savetnica predsednika Baraka Obame za nacionalnu bezbednost, dodaje "Lezeko".

Po evropskim diplomatskim izvorima u Briselu, realno je očekivati da će Bajdenova administracija ponovo biti naklonjena tesnoj saradnji s EU u "normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, u čemu EU ne odustaje od ključne uloge".

U kojoj meri će se nova američka vlada snažnije uključiti u to pitanje, zavisi i od toga koliko će na tom zadatku biti uspešni visoki predstavnik EU Žozep Borel i njegov izaslanik Miroslav Lajčak, ali i od toga ko će to voditi u Stejt departmentu - neko nov ili "stara garda", ocenjuje list.

"Svima je jasno", ukazuju evropske diplomate, "da je zajedno s Amerikom daleko delotvornije raditi na konačnom, zasad ne mnogo predvidivom raspletu srpsko-albanskog 'Gordijevog čvora', a nema sumnje ni da Priština neće bez Vašingtona pristati na neko od rešenja koje će izdejstvovati EU, pa je pomoć Vašingtona dobrodošla".

Izvori u EU su ranije istakli da je bitno da se dijalog Beograda i Prištine ponovo priredi na najvišem nivou, i naveli da ne vide razloge da smena vlasti u Vašingtonu utiče na dijalog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: