"Srbija primer drugima! Ugledajte se"

Kolumnista Fajnenšel Tajmsa Elizabet Brav upozorila je na rast društvene fragmentacije širom sveta.

Izvor: B92

Nedelja, 15.11.2020.

23:30

Foto: Depositphotos/Baloncici

Ocenila je da bi Srbija, koja se fokusirala na taj problem formirajući ministarstvo nadležno za društveni dijalog, mogla biti primer drugim zemljama.

Društveni dijalog oblast je u kojoj bi druge zemlje mogle da uče od Srbije u smislu da se ugledaju na samu činjenicu da se Srbija fokusirala na to pitanje, navela je Brav - saradnik uglednih časopisa Forin Polisi i Politiko, moderirajući panelom kojim je otvorena 8. Beogradska NATO nedelja, u organiyaciji CEAS.

Brav je to ocenila stavljajući akcenat na jednog od panelista, ministarku Gordanu Čomić, koja je, kako je navela, prvi ministar za koga je čula da je nadlžan za socijalni dijalog zajedno sa pravima manjina i ljudskim pravima.

Svi se, kako kaže, suočavamo sa društvenom fragmentacijom i brojni izbori širom sveta pokazali su da je došlo do slabljenja društvenog ugovora i njegovih institucija.

"Društvena fragmentacija nije neizbežna, ona može biti sprečena", rekla je Brav i dodala da društvene podele produžavaju vreme potrebno da se zemlja oporavi.

"U mnogim zapadnoevropskim zemljama dijalog se uzima zdravo za gotovo, i da se skoro u njega ne treba uključivati, što stvara, vidi se, kao rezultat izuzetno neprijateljstvo među grupama", rekla je Brav, inače gostujući saradnik na Američkom preduzetničkom institutu.

Pored ministarke Gordane Čomić, na paneli su učestvovali i savetnik Atlantskog saveta Damir Marušić, Direktor Poljskog instituta za medunarodne poslove Slavomir Debski, penzionisani zvaničnik Stejt Departmenta Bertram Braun, direktor Karnegi zadužbine za međunarodni mir Erik Bratberg i predstavnik Centra za analizu evropskih politika Rej Vojčik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: