"Za vreme Trampa došlo do napretka na Balkanu"

Damir Marušić iz Atlantskog saveta kaže da je odnos američkog predsednika Donalda Trampa prema evropskim saveznicima prethodne četiri godine bio uskogrud.

Izvor: B92

Nedelja, 15.11.2020.

17:25

Foto: Depositphotos/maxxyustas

Ocenjuje da je na Balkanu došlo do izvesnog napretka.

"Činjenica kako je Tramp pristupio evropskoj politici uticala je na Prespanski sporazum. Tu je došlo do sarađe SAD i Evrope. Desile su se mnoge pozitivne stvari koje se vide u stavovima Srba. Odnos na Zapadnom Balkanu je deo širih odnosa između Evrope i SAD", rekao je Marušić na digitalnom samitu "NATO nedelja" u Beogradu.

Prema njegovim rečima, Trampov specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel pokazao je da ako SAD nisu uključene u proces, Evropa se sudara sa procesima koje ne može da prevaziđe.

"Bitno je da se osmisli koherentna politika koja će se odnositi na ceo Balkan. Nije se pokazalo kao uspešno da Evropa sama rešava pitanja Zapadnog Balkana", zaključio je Marušić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: