Kako su Srbi umešani u Trampov poraz - sve je počelo u Kanadi

Američki predsednik Donald Tramp optužio je kompaniju "Domion voting sistems" da stoji iza krađe 2,7 miliona glasova za njega na predsedničkim izborima.

Izvor: B92

Petak, 13.11.2020.

19:06

Kako su Srbi umešani u Trampov poraz - sve je počelo u Kanadi
Ilustracija: EPA/ Oliver Contreras / POOL

Tramp je pokrenuo masovnu kampanju, mahom među njegovim pristalicama, teorijom da iza njegovog poraza na izborima stoji prevara u brojanju glasanja.

Ne samo što je tu kompaniju optužio da je ukrala glasove koji pripadaju njemu, nego da je te glasove pripisala protivničkom kandidatu Džou Bajdenu.

"Demokrate oduševljene organizacijom izbora"

Predsednik SAD Donald Tramp nastavio je da ređa optužbe na Tviteru povodom rezultata predsedničkih izbora rekavši da su "demokrate sada oduševljene na koji način su izbori organizovani".

Prema projekcijama američkih medija, pobedio je demokratski kandidat Džo Bajden.

"Godinama su nam demokrate propovedale kako je američki izborni sistem nesiguran i namešten. Sada govore kako je fantastičan posao uradila Trampova administracija napravivši najsigurnije izbore ikada. Zapravo, to jeste tačno, osim izbornih rezultata. Namešteni su!", napisao je Tramp na Tviteru.

Ova društvena mreža je označila Trampov tvit o izbornoj krađi kao "diskutabilan".

Kakva kompanija je u pitanju

Kompanija Dominion osnovana je u Kanadi, a srpski mediji pisali su o njoj nakon predsedničkih izbora u SAD, najviše o tome da je tim programera iz Srbije zaposlen u njoj.

Naime, taj tim je u kompaniji "Dominion voting” osmislio softver koji se koristi za elektronsko glasanje, uglavnom u Americi, Aziji i Kanadi.

Njihove mašine broje oko 40 odsto američkih glasova, i to u 28 američkih država. Upravo na spisku tih kompanija su Arizona i Džordžija, za koje Tramp tvrdi da su sporne po brojanju glasanja.

Podsetimo, u Džordžiji je, zbog male razlike u broju glasova za Trampa i Bajdena, najavljeno i ručno brojanje glasova.

U Arizoni, koja nosi 11 elektorskih glasova, vodi Džo Bajden sa 49,4, naspram Donalda Trampa, koji za sada ima 49 odsto glasova.

U kompaniji zaposleni inženjeri sa FON-a i ETF-a

Kako su se u celu priču umešali Srbi?

Softver kompanije Dominion voting sistems brojao je glasove i na američkim izborima 2016.

Ova kompanija ima svoje predstavništvo u Beogradu za celu Evropu.

Firma je osnovana 2003. godine u Torontu, a jedan od osnivača je Srbin koji se školovao u Kanadi. Kancelariju u Beogradu su osnovali 2005. godine.

Kompanija koristi softver EMS (Election Management System), a čine ga platforma Democracy suit i glasački uređaj ImageCast.

Prvi proboj, posle Kanade, kompanija je imala u SAD, kada je 2007. savezna državna Njujork prešla sa elektro-mehaničkih sistema sa polougama na ImageCast seriju glasačkih uređaja, pisao je svojevremeno PC Press.

Zaposleni su, piše isti portal, mahom inženjeri sa beogradskih fakulteta ETF i FON. Tadašnji generalni direktor srpskog ogranka otkrio je da su inženjeri veoma lepo tretirani, kao i u mnogim drugim srpskim IT firmama, a zanimljivo je da je uspela da vrati i nekoliko naših ljudi iz Kanade, Australije, Novog Zelanda.

Pored klasičnih programskih jezika, poput C+, C#, Jave, u pojedinim slučajevima, rekli su iz kompanije, “poželjno je i poznavanje elektronike, pošto kompanija razvija i hardver uređaja za glasanje”.

– Pored standardnih uređaja za glasanje koji su namenjeni većini stanovništva, vrlo često se javlja potreba da se naprave neki specifični uređaji namenjeni kategorijama stanovništva koje ne može da glasa na uobičajeni način – objašnjavali su tada.

Uređaji koje prave korišćeni su na Filipinima, Kanadi, Mongoliji. Imali su u pogonu više od 150.000 glasačkih mašina sa njihovim softverom, i to u 50 odsto zemalja koje glasaju elektronski, pričali su još pre četiri godine.

Na njihovom sajtu piše da je Democracy suite – EMS sistem koji ceo izborni “provlači” kroz jedinstvenu bazu podataka. Nudi mogućnosti da se “organizuje” odnosno izgradi sistem izbora, da se glasa, broje glasovi, izveštava o rezultatima, a radi i reviziju sopstvenih rezultata, radi sigurnosti glasanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: