"Hrabar potez Vučića"; "Pokazao izuzetnu državničku mudrost"

Ministar odbrane Nebojša Stefanović kaže da je dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sahranu mitropolita Amfilohija u Podgorici bila složena odluka.

Izvor: B92

Nedelja, 01.11.2020.

12:56

Foto: EPA/Andrej Cukic

Stefanović je ocenio da je Vučić time pokazao izuzetnu državničku mudrost.

"Ovo nije bila laka odluka ni u bezbednosnom smislu, ali svakako odluka o kojoj je razmišljao kao državnik i pokazali smo da razmišljamo o svom narodu“, rekao je Stefanović u Podgorici.

On je za TV Pink kazao da je odluka predsednika Srbije da investira u "Srpsku kuću" i to u dogovoru sa narodom u Crnoj Gori prirodna i da je normalno da se borimo za očuvanje toga.

"Naravno da ćemo nastaviti da investiramo u to. Ovo je važan momenat i zbog popisa stanovništva. I to zbog zaštitie idenititeta našeg naroda", rekao je Stefanović.

Kako kaže, napadi na predsednika zbog ulaganja govore da su ti potezi koje povlači i u Republici Srbiji i u regionu, zapravo stvari koje, kako dodaje, pomažu našem narodu.

"Uz podršku predsednika Srbija će biti jača svakoga dana", rekao je Stefanović, i dodao da je sasvim prirodno da brinemo o svom narodu u regionu.

Selaković: Hrabar potez

Smrt mitropolita Amfilohija je težak trenutak za Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski narod u Crnoj Gori, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i dodao da odlazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sahranu mitropolita ima duboku simboliku i da je, imajući u vidu bezbednosne rizike, to hrabar potez.

Selaković je na TV Prva rekao da je predsednik Vučić u intervjuu podgoričkoj TV Vijesti dobro opisao težinu sadašnjeg trenutka u kome bi mudrost i iskustvo mitropolita Amfilohija bili itetako korisni za srpski narod u Crnoj Gori.

"Bili smo svedoci toka njegove bolesti, želeli smo da dođe da se leči u Beogradu, on se na tome od srca zahvalio. pomagali smo, koliko smo mogli, u lekovima, medicinskoj opremi, savetima naših infektologa koji su bili u komunikaciji sa crnogorskim lekarima", rekao je Selaković.

On je kazao da je ovo težak trenutak za SPC i srpski narod u Crnoj Gori, ali da moramo da nastavimo da se borimo i opstajemo okupljeni u ujedinjeni koliko god možemo kao narod. Selaković je naveo da je prisustvovao poslednjem susretu mitropolita Amfilohija i predsednika Vučića u Beogradu krajem septembra i opisao kao veoma dobar i kvalitetan sastanak na kojem se razgovaralo o ozbiljnim važnim temama.

Na konstataciju da je predsednik Vučić u intervjuu rekao da mu je mitropolit rekao da sada potpuno razume sa kakvim se problemima susreće kao predsednik Srbije, Selakovih je kazao da je to jedan od najupečatljivijih utisaka sa tog sastanka.

Na samom početku sastanka je mitropolit o tome govorio, govorio o nekim stvrima iz prošlosti i poredio sa sadašnjim trenutkom", rekao je Selaković.

On se osvrnuo na jučerašnji intervju predsednika Vučića za TV Vijesti i dodao da je ponosan jer je, kako kaže, Vučić u jednom intervjuu uspeo da zgazi sve laži i neistine o sebi, svojoj porodici, svim političkom delovanju i učinku.

Optužbe da je predsednk Srbije pomagao Milu Ðukanoviću, ali i opoziciji u Crnoj Gori, Srlaković je nazvao kontradiktornim.

"Kažu imate fotografiju sa Ðukanovićem vi ste prijatelji, a predsednik im odgovori da ima sto fotografija sa raznih državničkih susreta. S druge strane ide optužba da je uticao na organizaciju litija i opozicije, pa odlučite se šta je istina.", rekao je Selaković.

Naglasio je da odlazak predsednika Srbije u Crnu Goru ima veoma veliki značaj , uz, kako kaže, sav rizik koji nosi.

"Nije bezbedno otići u Crnu Goru kada se zna kakav problem imamo sa delovanjem crnogorskih kriminalnih klanova u Srbiji, rekao je Selaković.

On je kazao da je potez Vučića hrabar i da je bilo važno da se pokaže jedinstvo srpskog naroda, te da je predsednik Srbije još jednom pokazao spruženu srpsku ruku svima, naročito Podgorici.

Vulin: Licemerni napadi

Ministar unutrašnjih poslova i predsednik Pokreta socijalista, Aleksandar Vulin, izjavio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije otišao na sahranu mitropolita Amfilohija, mediji Dragana Ðilasa bi ga napali, a pošto je otišao, napadaju ga zato što jeste.

"Licemeri iz tajkunskih partija i medija napadaju Vučića zato što postoji, a ne zato što je nešto uradio. Vučić se nije uvek slagao sa Amfilohijem, ali to nije prepreka da pokaže poštovanje, tako to rade ljudi koji imaju i obraz i stav, osobine koje bolno nedostaju Ðilasu i društvu", naveo je Vulin u saopštenju.

Vulin kaže da je Vučić predsednik svih Srba i njegov dolazak u Crnu Goru na sahranu mitropolita je dokaz koliko brine o svim Srbima, gde god da žive.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: