Belgija beleži najveći broj zaraženih u Evropi, prazni rafovi pred sutrašnji lokdaun FOTO

Građani Brisela ispraznili su rafove u prodavnicama nakon što su tamošnje vlasti donele odluku o zatvaranju zemlje zbog veoma loše epidemiološke situacije.

Izvor: B92

Subota, 31.10.2020.

21:30

Belgija beleži najveći broj zaraženih u Evropi, prazni rafovi pred sutrašnji lokdaun FOTO

Belgija je sutra, 1. novembra zatvara. Premijer Aleksander de Kro najavio je večeras drastičnije mere zatvaranja Belgije u cilju suzbijanja širenja virusa Kovid19.

De Kron je naveo da je samo u posednjih nedelju dana 100 hiljada građana Belgije inficirano koronavirusom.

Zdravstveni sistem je pred pucanjem.

"Trenutno postoji samo jedan izbor, a to je da svi podržimo zdravstveni sektor koliko god možemo. Moramo ograničiti naše fizičke kontakte što je više moguće. Moramo prekinuti rast epidemije i to radikalnim merama", poručio je de Kro.

Nove mere zatvaranja zemlje stupaju na snagu u nedelju uveče i trajaće do 13. decembra uz revidiranje nakon mesec dana.

Sve prodavnice koje nisu neophodne biće zatvorene, kao i frizerski i kozmetički saloni i druge uslužne delatnosti koji zahtevaju fizički kontakt.

Rad na daljinu je obavezan, a kontakti ograničeni samo na jednu osobu u zatvorenom prostoru odnosno 4 osobe na otvorenom.

Jesenji školski raspust produžen je do 15. novembra.

Spoljne granice zemlje ostaju otvorene, ali je građanima preporučeno da ne putuju bez preke potrebe.

"U pitanju su drastične i bolne mere ali ovo je poslednja prilika da se smanje brojke i da mere imaju efekta", zaključio je belgijski premijer.

Belgija je tokom oktobra donele odluku o zatvaranju kafića, restorana, kulturnih i sportskih objekata. Obavezno je nošenje maski na otvorenom i na snazi je policijski čas u celoj zemlji.
Foto: B92
Foto: B92

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: