"Ako je to način da ne umiremo, onda to jeste rešenje" VIDEO

Zamenica direktora Instita Batut Darija Kisić Tepavčević rekla je da je u poslednja 24 sata više hospitalizovanih nego pacijenata otpuštenih iz bonica u Srbiji.

Izvor: B92

Petak, 30.10.2020.

13:25

Foto: Printskrin/TV B92

Prema najnovijim podacima, u Srbiji je u protekla 24 sata zabeleženo 1.545 novih slučajeva koronavirusa, a preminulo je petoro ljudi.

Zamenica direktora Instita Batut Darija Kisić Tepavčević rekla je da je 121 pacijent na lečenju u privremenoj bolnici u Beogradskoj areni, a 23 nova pacijenta su stigla u poslednja 24 sata.

Kako je navela, 183 osobe su hospitalizovane poslednjeg dana, a otpušteno je 75 pacijenata.

Kisićeva je kazala da je od početka epidemije 313 slučajeva zaražene dece u školama, 164 je u osnovnim školama i 149 među srednjoškolcima.

Kako je rekla, kod 56 đaka je potvrđeno prisustvo virusa u ovoj sedmici, 28 u osnovnim školama i 28 u srednjim. Ona je ukazala na to da je najviše zaraženih učenika na području Beograda.

"Još jednom sve pohvale za svu našu decu koja pohađaju škole i nastavnike i profesore koji drže nastavu, jer očigledno su se poštovale mere koje su omogućile da imamo prilično bezbednu situaciju u školama", rekla je ona.

Kovid 19 je potvrđen kod 61 korisnika domova za stare i socijalnih ustanova i 59 zaposlenih, a virus je ušao u 28 takvih ustanova.

"Ovo su ustanove i mesta gde se posebna pažnja i kontrola sprovodi", kazala je ona.

Pukovnik dr Udovičić rekao je da je u Vojnoj bolnici Karaburma situacija teška.

"Imamo 65 pacijenata, što ne znači da već sutra nećemo imati 80, ali svata prazna mesta se bruzo popunjavaju. Polovina njih zahteva kiseoničku masku, 11 pacijenata na intenzivnoj nezi", rekao je on.

"Situacija lošija u regionu nego u Srbiji"

Kisić Tepavčevićeva je rekla da je vidljiv trend porasta obolevanja od kovida 19, što nije neočekivano za ovo doba godine.

"Dosta je lošija epidemiološka situcija u našem regionu. Ponovo napominjemo da je ogroman značaj sprovođenja svih ovih mera", rekla je ona.

Napomenula je da je koncept nadzora takav da se zna kakve su mere delovanja u zavisnosti od epidemiološke situacije.

"Nije isto ako imate dva slučaja povezana u jednom odeljenju, to povlači da je čitavo to odeljenje ili smena prelazi na onlajn nastavu, do situacije kada imamo 10 slučajeva u različitim školama", pojasnila je dr Kisić Tepavčević.

Ona dodaje da je veliki broj slučajeva potvrđen svakog dana, da su kolege na klinikama iscrpljene, da epidemiolozi rade na terenu, istražuju kontakte.

"Svima treba da nam je na prvom mestu borba sa ovim virusom", poručila je ona.

Dodala je da naš obrazovni sistem jeste spreman za onlajn nastavu, ali postoji nada i želja da do toga neće doći, ali to zavisi od nas.

Nekoliko desetina puta smo spremniji sad nego na početku epidemije, rekla je ona.

"Sada nam je prioritet da sačuvamo ove divne ljude koji se u bolnicama bore za naše živote i isto tako divne ljude koji na terenu danonoćno rade, rade epidemiološka istraživanja da spreče širenje virusa u populaciji", rekla je dr Kisić Tepavčević.

Kako je napomenula, nije pobornica kaznene politike, ali je to očigledno neophodno.
.
"Ako je to način da ne obolevamo, ne prenosimo infekciju i ne umiremo, onda to jeste rešenje", kazala je dr Kisić Tepavčević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: