Francuska se zatvara: Zabrana izlaska iz domova, obavezan rad od kuće

Francuska vlada je objavila spisak novih mera za suzbijanje širenja koronavirusa, među kojima su zabrana izlazaka iz domova osim u najnužnijim slučajevima.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.10.2020.

23:53

Francuska se zatvara: Zabrana izlaska iz domova, obavezan rad od kuće
EPA-EFE/ CHRISTOPHE PETIT TESSON

Uz to, obavezan je i rad od kuće.

Francuski premijer Žak Kasteks je u četvrtak objavio precizan spisak mera drugog "zaključavanja koje počinje u petak i trajaće do 1. decembra.

Građani će morati da ostanu u svojimomovima i izlaze samo uz valjano opravdanje kao što je nabavka prehrambenih namirnica, privoz dece u školu, nužnog posla koji se ne može obaviti iz kuće, odlazak kod lekara, pružanje prve pomoći članu porodice i jednosatna fizička aktivnost na udaljenosti ne većoj od jednog kilometra od kuće ili stana.

Svi koji će izlaziti iz kuća moraće da nose dokument kojim to opravdavaju

Škole će, za razliku od mera uvedenih u proleće kada su zatvorene sve obrazovne ustanove, ostati otvorene. Deca od šest godina i starija moraće u razredima da nose maske dok je to do sada bilo obvezno samo za starije od 10 godina.

Zatvaraju se univerziteti, kafići, restorani i prodavnice, uz izuzetak servisa automobila, samoposluga, optičara i apoteka. Otvorene će ostati javne službe kao i verski objekti, ali će proslave poput venčanja ograničene su na manje skupine. Javne sportske aktivnosti bit će obustavljene.

U Francusku neće moći niko izvan Evropske unije osim u posebnim okolnostima, ali će granice između Francuske i drugih zemalja EU-a ostati otvorene. Hoteli mogu ostati otvoreni u manjem kapacitetu za poslovna putovanja.

Francuska je u četvrtak objavila da je u poslednja 24 sata imala 47.637 novozaraženih. U sredu ih je bilo 36.437, a u nedelju rekordnih 52.010.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: