Janković: Hajde da ne dođemo do ambisa

Član Kriznog štaba dr Srđa Janković kazao je da nema dovoljno epidemiologa kako bi pratili kontakte svih zaraženih koronavirusom u Srbiji.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.10.2020.

12:34

Janković: Hajde da ne dođemo do ambisa
Foto: Printskrin/Prva TV

"Ne mogu se tako lako pratiti kontakti zaraženih, jer ih ima previše, a epidemiologa tek nešto više od stotinak u celoj zemlji", upozorio je on.

Janković je objasnio da sada već nemamo dovoljno epidemiologa koji bi pratili svaki kontakt svakog zaraženog, jer je broj preveliki. Kako kaže, kada je bilo manje zaraženih, lanac sumnjivih kontakata je bilo mnogo lakše proveravati.

"Suština je praćenje toka epidemije, svakako će doći do trenutka kada nećemo moći da pratimo svaki kontakt i to je već sada, ne možemo to da ispratimo, kada je bilo manje slučajeva, mogli smo", rekao je on za N1.

Janković je objasnio i da u Srbiju niko ne može ući bez popunjenog formulara i prijave, a epidemiolozi ih prate, kao i kontakte zaraženih.

Imunolog je rekao i da smo tek na početku trećeg talasa, a epidemija počinje da se ubrzava.

"Imamo veliki broj obolelih, a ovo se ubrzava i tek smo na početku. Ipak, dobro je što još ovo možemo da usporimo. Naš zajednički cilj treba da bude da usporimo epidemiju tako što ćemo poštovati mere", kazao je Janković.

Na pitanje da li će biti novih mera posle jučerašnjeg crnog rekorda obolelih i koliko će te mere drastične biti, Janković je odgovorio da sadašnje mere moraju u potpunosti da se poštuju i da je tu ključ za rešavanje epidemije.

"Hajde da ne dođemo do ambisa, sa tačke gledišta epidemiologa nama nije cilj da plašimo ljude, nama je cilj da ne razmatramo tako drastične mere", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: