Šef kancelarije EU na Kosovu: To se odnosi i na Srbiju

Šef kancelarije EU na Kosovu Tomaš Sunjok je večaras izjavio da se promena Ustava odnosi i na Srbiju i da zavisi od suštine konačnog sporazuma.

Izvor: Beta

Četvrtak, 29.10.2020.

07:05

Šef kancelarije EU na Kosovu: To se odnosi i na Srbiju
EPA-EFE Kushtrim Ternava

"Želim da istaknem dva pitanja. Ni ja ni g. Lajčak, ne govorimo o konkretnim amandmanima na Ustav koji se tiču određenih tema ovog sveobuhvatnog sporazuma. Ovo bi trebalo da bude sveobuhvatan sporazum i trebalo bi da pokrije niz pitanja", kazao je on za KTV.

"Razgovarali smo o opštem principu. Prema vašem Ustavu, ako sam ga dobro razumeo, međunarodni ugovori prevladavaju nad domaćim zakonodavstvom. Jednom kada se ovaj sporazum potpiše i želim da naglasim da treba da bude sveobuhvatan, treba da ga potpišu obe strane, a primena započinje tek nakon ratifikacije. Dakle, pretpostavljam da ovaj pravno obavezujući sporazum mora biti predmet ratifikacije“, rekao je Sunjok za KTV.

Prema njegovim rečima, ako Skupština Kosova ratifikuje ovaj sporazum, onda se mora videti da li je on u skladu sa postojećim zakonodavstvom, a možda će biti slučajeva da će zakoni morati da budu prilagođeni u skladu s tim.

"Ali, govorimo o opštim principima pregovora i međunarodnom pravu, a ne o konkretnim pitanjima", kazao je on.

Upitan da li pitanja u vezi sa Asocijacijom zahtevaju ustavne promene, on kaže da to zavisi od toga oko čega se obe strane dogovore.

"Zavisi o tome oko čega se slažu obe strane. Tada ne govorimo samo o promeni Ustava Kosova, već o zakonskim i ustavnim promenama i na Kosovu i u Srbiji. Ali to zavisi od suštine sporazuma, koji još nije dogovoren“, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: