Ovo je spisak novih ministara

Danas dobijamo novu Vladu Srbije. Mandatarka za sastav nove Vlade Ana Brnabić izlaže eskpoze u Skupštini o planu za Srbiju.

Izvor: B92

Sreda, 28.10.2020.

09:51

Ovo je spisak novih ministara
Tanjug, Rade Preliæ

Vlada koju danas bude predložila biće 16. po redu od uvođenja višestranačja u Srbiji, a druga koju će voditi Brnabićeva. Prema onome što je do sada rešeno, ta vlada imaće 24 člana, 21 ministarstvo, dva ministra bez portfelja. U njoj će biti 11 žena.

Predlog za sastav nove vlade stigao je u Skupštinu Srbije u utorak, a tada je za javnost bilo nekoliko nedoumica, poput pitanja ko će biti novi ministar prosvete a ko zdravlja. I to je razrešeno pa će sva imena danas biti i zvanično predstavljeno.

Ali, krenimo redom:

Ministarstvo finansija ostaće da vodi Siniša Mali, dok u ministarstvu priuvrede dolazi do promene i sada će na čelu tog resora biti Anđelka Atanasković, za koju je navedeno da je najbolji menadžer jugoistoične Evrope za 2017. Ona će zameniti Gorana Kneževića, koji je tu funkciju obavljao u prethodnom sazivu.

Poljoprivreda, šumarstvo i vodoprivreda ostaju ministru Branislavu Nedimoviću, koji je od juna 2017. godine na toj poziciji.

Nova je ministarka za zaštitu životne sredine i to će biti Irena Vujović, umesto dosadašnjeg ministra Gorana Trivana, koji je dolazio iz redova SPS.

Zorana Mihajlović odlazi na "staro mesto", odnosno vodiće Ministarstvo rudarstva i energetike. Ona je u prethodnoj vladi bila ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a pre toga od 2012. ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacije biće Tatjana Matić, koja na novu funkciju dolazi sa mesta državnog sekretara u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, na koje je postavljena jula 2012. godine. Na ministarskom mestu zameniće svog šefa Rasima Ljajića, predsednika Socijaldemokratske stranke Srbije, ministra u više vlada od 2000. godine, koji je nekoliko puta najavljivao povlačenje.

Ono što je mnoge mučilo, razrešilo se u finišu sastavljanja vlade - a to je ministar zdravlja. Ispostavilo se da on ostaje, odnosno to će biti opet Zlatibor Lončar.

U Vladi je nova ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, kao i resor koji će voditi, Gordana Čomić, bivša dugogodišnja funkcionerka i poslanica Demokratske stranke.

Dva resora rotiraće čelne ljude. Ministar unutrašnjih poslova biće Aleksandar Vulin, koji je bio na čelu Ministarstva odbrane, a ministar odbrane postaće Nebojša Stefanović, koji je bio na čelu MUP-a.

Ministar spoljnih poslova je Nikola Selaković, čovek blizak predsedniku Srbije i raniji ministar pravde. On će na toj poziciji zameniti Ivicu Dačića, kome je pripaloi mesto predsednika Skupštine.

Ministarka pravde je Maja Popović, koja menja Nelu Kuburović. Popovićeva je pravnica, bivši sudija, koja će na ministarsku funkciju doći sa mesta savetnika direktora BIA Bratislava Gašića. Popović je bila i šefica kabineta prvog čeoveka agencije Aleksandra Ðorđevića.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević nova je u izvršnoj vlasti, baš kao i ministarstvo kojim će rukovoditi.Ona je široj javnosti postala poznata od marta ove godine kao članica republičkog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19.

Još jedan je nov resor, Ministarstvo za brigu o porodici, deci i demografiji, a vodiće ga Ratko Dmitrović, dugogodišnji novinar. Na parlamentranim izborima 21. juna 2020. godine izabran je za narodnog poslanika u Skupštini Srbije, kao kandidat Srpskog patriotskog saveza, čiji je predsednik Aleksandar Šapić.

Ministarstvo kulture takođe dobija novo rukovodtsvo i to će biti dosadašnja predsednica parlamenta Maja Gojković. Ona menja Vladana Vukosavljevića.

Ministar za brigu o selu takođe je nov resor i vodiće ga jedan do osnivača Partije ujedinjenih penzionera Srbije i njen predsednik Milan Krkobabić.

Ministar omladine i sporta bio je iostao Vanja Udovičić.

Poslednje se saznalo ime ministra prosvete, a to će biti kadar SPS Branko Ružić.

Dva ministra bez portfelja biće Novica Tončev i Nenad Popović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: