"Rusofobne zemlje EU su prepreka"

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da su rusofobne zemlje EU i sankcije prepreka za dalje jačanje rusko-hrvatskih odnosa.

Izvor: Beta

Utorak, 27.10.2020.

12:22

Foto: ANSA / FABIO FRUSTACI EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

"Ozbiljnu prepreku na putu daljeg jačanja rusko-hrvatskih veza i dalje predstavljaju sankcije ili, bolje rečeno, vrtlog sankcija koje promovišu Brisel i brojne rusofobne zemlje unutar EU prema direktnom nalogu Vašingtona. U poslednje vreme takva antiruska linija postala je puno aktivnija", kaže Lavrov u intervjuu za zagrebački Večernji list.

On je tako odgovorio na pitanje šta je dovelo do zastoja u rusko-hrvatskim odnosima i koje su prepreke za poboljšanje saradnje do onog nivoa koje imaju Slovenija ili Srbija.

Lavrov je, međutim, rekao da ne bi "kvalifikovao bilateralne odnose kao zastoj" podsetivši na niz susreta koje je proteklih godina imao s hrvatskim funcionerima, kao i na privrednu saradnju.

Na pitanje u kojem se delu preklapaju interesi Rusije i Hrvatske u međunarodnim pitanjima i u jugoistočnoj Europi, na primer u BiH, Lavrov je odgovorio da je to pre svega "na principijelnom nivou".

"Region jugoistočne Evrope ostaje prirodno, istorijsko okruženje za rusko-hrvatsku saradnju, gde bi zajednički napori trebalo da podrže procese koji podrazumevaju produbljivanje međusobnog razumevanja između regionalnih učesnika i izgradnju istinskog pomirenja među nacijama, pomirenja zasnovanog na zdravom razumu i postojećim međunarodnim sporazumima", rekao je ruski šef diplomatije.

Lavrov koji od danas boravi u poseti BiH naveo je da jedna od tema za razgovor s bosanskohercegovačkim partnerima ostaje problem Dejtonskog sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: