Uhapšeni bivši srpski vojnici zbog ubistva 78 civila 1992. godine

Dvojicu bivših pripadnika vojske bosanskih Srba uhapsila je danas policija po nalogu Suda BiH.

Izvor: index.hr

Utorak, 27.10.2020.

11:21

Uhapšeni bivši srpski vojnici zbog ubistva 78 civila 1992. godine
Foto: Depostiphotos/kelpfish

Uhapšeni su pod sumnjom da su učestvovali u ubistvu više od 70 civila s područja opštine Ključ tokom kampanje masovnih etničkih progona, provedenih na samom početku rata 1992. godine, prenosi Index.hr.

Kako je potvrđeno iz Tužilaštva BiH, koje vodi istragu o ovom teškom ratnom zločinu, uhapšeni su Boško Unčanin (51) iz Prijedora i Dragan Despot (56) iz mesta Lanište kod Ključa.

Oni su pod istragom zbog sumnje da su 1. juna 1992. učestvovali u napadu na ključko selo Velagići.

Tada su zarobili veću grupu civila i doveli ih pred zgradu osnovne škole naloživši im da se postroje, a potom su na njih pucali iz mitraljeza.

Likvidirano 78 civila

Kako je utvrđeno istragom, tada je brutalno likvidirano najmanje 78 civila, čija su tela potom prevezena kamionima i zakopana u masovnu grobnicu, koja je otkrivena i ekshumirana 1996. godine.

Unčanina i Despota Tužilaštvo BiH tereti da su počinili krivično delo zločina protiv čovečnosti.

Opština Ključ bila je pod okupacijom srpskih paravojnih jedinica sve do septembra 1995. godine, kada je oslobođena u zajedničkim akcijama koje su vodili Armija BiH, HVO i Hrvatska vojska (HV).

Prema dostupnim podacima, tokom okupacije u Ključu i okolnim naseljima ubijeno je najmanje 700 osoba nesrpske nacionalnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: