Nove oštre mere u Federaciji BiH, u Sarajevu bolnice ostaju bez slobodnih kreveta

U Bosni i Hercegovini u poslednja 24 sata zabilježen je 701 slučaj zaraze koronavirusaom, a testirane su 1.833 osobe.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.10.2020.

11:40

Nove oštre mere u Federaciji BiH, u Sarajevu bolnice ostaju bez slobodnih kreveta
EPA-EFE Fehim Demir

To je pad u odnosu na juče kad je bilo 1.135 novozaraženih na 2.523 testiranih.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 952 uzorka, od kojih je 383 pozitivno na koronavirus.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH.

Do sada je testirano ukupno 194 588 uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 26.740 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izlečena su 18.292 pacijenta, a u protekla sata oporavak je zabeležen kod 31 pacijenta. Trenutno je aktivno 7.739 slučajeva pozitivnih na koronavirus.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 12 novih smrtnih ishoda.

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 709, i to 472 muškarca i 237 žena.

U poslednja 24 sata u Republici Srpskoj je registrovano 318 novozaraženih korona virusom i pet smrtnih slučajeva. Testiran je 881 laboratorijski uzorak.

Radi se o 174 muških i 144 ženskih osoba od kojih je 67 mladje, 202 srednje i 49 osoba starije životne dobe, podaci su Instituta za javno zdravstvo. Najviše novozaraženih je iz Banjaluke.

Preminula su četiri muškarca i jedna žena starije životne dobi.

Najteže u Sarajevu

U poslednja 24 sata u Kantonu Sarajevo registrovano 165 novozaraženih osoba i dva smrtna ishoda.

Testirano je 563 uzoraka, saopštio je Zvod za javno zdravlje Kantona Sarajevo. Broj novozaraženih je niži u odnosu na prethodne dane, ali je takođe i manje testiranih uzoraka.

Porast broja novozaraženih u sarajevskom kantonu zabrinuo je zdravstvene radnike zbog smanjenja kapaciteta, ali i nedostatka medicinskog kadra.

Direktor Opšte bolnice "Abdulah Nakaš", Ismet Gavrankapetanović, zatražio je da nadležni naprave hitan uvid u stanje kapaciteta.

On kaže da na KCUS-u više nema mesta za zaražene, pa će pacijenti ići u Opštu bolnicu i karantinu Buća Potoku.

Predložio je da u toku dana komisija vlade i Skupštine Kantona Sarajevo napravi hitan uvid u stanje kapaciteta Opšte bolnice i KCUS-a i podnese izveštaj večeras i naredi dalje korake.

"Bolnica ima 315 mesta i svi su u funkciji građana", istakao je Gavrankapetanović za sarajevski portal Klix.

Problem je, dodao je, i nedostatak kadra, a u Opštoj bolnici za rad s COVID pacijentima ima samo jedan infektolog. Gavrankapetanović traži dodatno zapošljavanje kadra.

"Rukovođenje zdravstvenom zaštitom treba da vodi Ministarstvo zdravlja, a ne otuđeni centri moći. Ova situacija je najbolji pokazatelj zašto treba institucije sistema da funkcioniraju na osnovu zakona, a ne na osnovu naređenja telefonom izdatih iz par centara koji su preuzeli rukovođenje zdravstvenim sistemom mimo institucija države", zaključio je Gavrankapetanović.

Maske obavezne i na otvorenom

Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije BiH odlučio je da uvede nove mere zaštite od širenja koronavirusa, koje se uglavnom odnose na zdravstveni sektor, a za građane se uvodi obavezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom na teritoriji cele FBiH, peneo je sarajevski portal Klix.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije i smanjenog broja kreveta za obolele od korona virusa, svim zdravstvenim ustanovama na području FBiH je naloženo proširenje kapaciteta za pacijente zaražene kovidom 19.

Prema tom zahtevu svaka bolnica i klinički centar u ovom entitetu moraće deo svojih kapaciteta da preusmeri isključivo na lečenje zaraženih pacijenata sa srednjom i teškom kliničkom slikom.

Kako je preneo sarajeski portal Klix, pozivajući se na svoja saznanja, u FBiH se uvodi i nova vrsta testiranja - antigensko koje će ubrzati rezultate testova i tako brže sprečavati širenje virusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: