Potresno pismo iz Hrvatske: Nema hrane, lekova, a bolesnici ponekad leže goli

Hrvatski mediji navode da je tamošnji zdravstveni sistem pred pucanjem zbog prevelikog broja zaraženih koronavirusom. Pismo iz jedne bolnice sve je šokiralo.

Izvor: Jutarnji list

Ponedeljak, 26.10.2020.

09:34

Potresno pismo iz Hrvatske: Nema hrane, lekova, a bolesnici ponekad leže goli
vilevi/depositphotos/ilustracija

Na adresu zagrebačkog Jutarnjeg lista stiglo je pismo doktorke Kliničkog centra "Dubrava", koja tvrdi kako u respiratornom centru bolnice nema ni ljekova, ni hrane za bolesnike.

Pismo je, kako se navodi, prosleđeno Ministarstvu zdravlja, a ministar Vili Beroš rekao je listu da će u "Dubravu" biti poslata inspekcija ne bi li se utvrdile nepravilnosti i rešio problem s obzirom na činjenicu da bi uskoro cela ustanova mogla da postati isključivo kovid bolnica sa 640 kreveta.

"U proteklih pet radnih dana u mojim smenama u trajanju od 8 do 16h ukupno sam preuzela između 30 i 40 bolesnika, od toga sam lično otpustila 10. Ne prijavljujem umrle bolesnike tokom moje službe. Bez obzira na ogroman trud koji sam uložila za zbrinjavanje bolesnika, smatram da isti nisu adekvatno zbrinuti te da istima nije pružena odgovarajuća potrebna nega koja nije posledica mog angažmana i truda", navela je na početku pisma doktorka.

Dalje tvrdi da su se tokom njene smene ponavljali problemi zbog kojih je u nekoliko navrata apelovala kod nadležnih, ali se nijedan problem nije rešio.

Ono što je najviše šokiralo javnost u Hrvatskoj su reči te doktorke koja kaže da bolesnici u respiratornom centru KC "Dubrava" ne dobijaju obrok svakodnevno.

"Na kolicima iz kuhinje ne dođe poslužavnik sa imenom pojedinih bolesnika iz nepoznatog razloga. U nekoliko sam navrata nazvala našu kuhinju i ukazala na problem na šta je odgovoreno da će obrok doći", kazal je ona i dodala da je kasnije utvrdila da bolesnici taj obrok uopšte nisu ni dobili.

Bolesnicima je i time zdravlje ugroženo, navodi se dalje u i pismu i objašnjava da to potvrđuju analize. Takođe, ističe da u respiratornom centru, gde su najteži kovid bolesnici, nema ni dovoljno lekova, zbog čega se bolelsnicima, a posebno onima sa metastazama, daju neadekvatne terapije.

Tvrdi i da je svakodnevno izložena napadima bolesnika i njihovih porodica zbog nedostatka terapije, ali i navodi da nije supela da utvrdi ni ko je odgovoran za to, baš kao i u slučaju ne dobijanja hrane.

Takođe, doktorka kaže i da svakodnevno prima pritužbe za neadekvatnu higijenu bolesnika, te da nedostaje sapuna, peškira za ruke, tuševa i sanitarnih čvorova.

Piše i da ne postoji odgovorna osoba mimo nje za bolesnike kojima porodice ne donose lične stvari. "Bolesnica u dobi od 84 godine dovedena je iz doma za stare u pidžami koja je nakon nekoliko dana skinuta s bolesnice jer je bila prljava i bolesnica je tokom 72 sata provela gola u sobi s još 3 bolesnika i 3 bolesnice izložena stalnim pogledima", navodi se u pismu.

Kazala je da je uputila 20 telefonskih poziva kako bi toj starici obezbeduila neku majicu ili pidžamu, koju je na kraju dobila tek četvrtog dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: