Šta smeta Albancima i Bošnjacima iz Crne Gore?

I za Albance i za Bošnjake u Crnoj Gori neprihvatljiv predlog Centra za demokratsku tranziciju o predstojećem popisu stanovništva.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.10.2020.

09:28

Šta smeta Albancima i Bošnjacima iz Crne Gore?
xload/depositphotos

Naime, ono što je za njih sporni je predlog da se građani na tom popisu ne izjašnjavaju o verskoj i nacionalnoj pripadnosti, kao i o jeziku.

Iz kabineta Zdravka Krivokapića su ranije saopštili da je za njih takav predlog neprihvatljiv, ali da to nije glavna tema u ovom trenutku.

Za predsednika Demokratskog saveza Albanaca (DSA) Nikolu Camaja je neprihvatljiv predlog CDT da se građani na popisu stanovništva, planiranom za narednu godinu ne izjašnjavaju o verskoj i nacionalnoj pripadnosti i o jeziku, prenosi RTCG.

Camaj je za podgorički Dan kazao da je za albanski narod u Crnoj Gori veoma bitna odrednica nacionalnosti i jezika, te da na osnovu tih podataka manjine obezbeđuju ostvarivanje osnovnih prava.

"Ukoliko se ne bude znalo koliko manjinskih naroda živi u Crnoj Gori i u kom broju, neće moći ni da ostvaruju svoja osnovna prava, kao i svi drugi građani, čime bi bili diskriminisani. Za Albance je veoma važno da imaju mogućnost da se izjasne o nacionalnoj pripadnosti i o jeziku, mnogo važnije nego izjašnjavanje o vjerskoj pripadnosti. Takođe, mislim da je to bitno i za sve ostale manjine u Crnoj Gori, ali dok se taj predlog ne definiše u potpunosti, ne možemo ni zauzeti neki konačni stav po tom pitanju", rekao je Camaj i dodao da je za njega, prema onom kako trenutno svari stoje, predlog CDT neprihvatljiv.

Prema njegovim rečima, tako određen popis stanovništva, bez bez izjašnjavanja o nacionalnoj pripadnosti i jeziku, smatra Camaj, kasnije bi se odrazio na osnovna prava koja manjine treba da imaju na osnovu procenta u jednoj opštini, jednom gradu i, u konačnom, u celoj državi Crnoj Gori.

I predsednik Demokratske partije (DP) Fatmir Ðeka smatra da izjašnjavanje o eri, naciji i jeziku mora postojati kao opcija. Poručio je i da je najvažnije da se popis realizuje u demokratskoj atmosferi.

"Mi razumijemo predlog CDT-a, posebno stanje u našem društvu u kojem će se taj važan posao odvijati. Ipak, on se mora obaviti. Na svima je nama, a posebno na budućoj vlasti, da čitav taj posao bude obavljen u demokratskom duhu i u najkorektnijoj proceduri", rekao je Ðeka za Dan.

I iz Bošnjačke stranke su saopštili da je za njih neprihvatljiv predlog CDT-a.

Oni smatraju da manjinski narod na osnovu podataka sa popisa ostvaruju prava zagarantovana Ustavom i da im to ne može biti uskraćeno.

Ističu da se ustavno načelo srazmerne zastupljenosti ostvaruje upravo na osnovu podataka sa popisa.

Inače, procenanjuje se da u Crnoj Gori živi nešto manje od 30 odsto Srba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: