Treće primirje tek stupilo na snagu: Međusobne optužbe Jermenije i Azerbejdžana za kršenje

Jermenija i Azerbejdžan uzajamno se optužuju da su prekršili tek dogovoreno treće primirje koje je trebalo danas da stupi na snagu i smiri sukobe u Karabahu.

Izvor: Beta/AFP

Ponedeljak, 26.10.2020.

09:20

Treće primirje tek stupilo na snagu: Međusobne optužbe Jermenije i Azerbejdžana za kršenje
Tanjug/ AP Photo/Aziz Karimov

O primirju su se dve zemlje dogovorile u Vašingtonu i trebalo je da počne od 8.00 sati po lokalnom vremenu (6.00 po srednjoevropskom vremenu).

Azerbejdžansko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je jermenske snage da su granatirale grad Terter i susedna sela kao i položaje vojske u Bakuu, tvrdeći istovremeno da oni "strogo poštuju" dogovor.

"To još jednom pokazuje da Jermenija samo na rečima podržava princip humanitarnog primirja. A zapravo, krijući se iza primirja ona pokušava da pregrupiše snage i da zauzme nove položaje", rekao je Kikmet Gadžijev, savetnik azerbejdžanskog predsednika Ilhama Alijeva.

Ministarstvo odbrane oblasti Nagorno-Karabah je osudilo, kako je navelo, neprijateljstku artiljerijsku vatru na njihove položaje na raznim mestima na frontu. Ministarstvo je dodalo da se njihove snage strogo drže postignutig sporazuma o primirju, i da optužbe da ga oni krše nemaju veze sa realnošću.

Obe strane su osudile drugu stranu za "flagrantno kršenje" primirja.

Nagorno-Karabah je enklava u Azerbejdžanu naseljena Jermenima i od rata u prvoj polovini '90-tih godina 20. veka, vlada u Bakuu nema kontrolu nad tom teritorijom.

Ovo je treće primirje koje propada u Nagorno-Karabahu, planinskoj enklavi sa većinskim jermenskim stanovništvom, od novog rasplamsavanja neprijatreljstava 27. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: