Francuska se ne odriče karikature Muhameda - islamske zemlje se odriču francuskih proizvoda

Pozivi na bojkot francuskih proizvoda u više zemalja Bliskog istoka ne prestaju nakon izjave francuskog predsednika Makrona.

Izvor: index.hr

Subota, 24.10.2020.

20:36

Francuska se ne odriče karikature Muhameda - islamske zemlje se odriču francuskih proizvoda
Ilustracija: Epa / ERDEM SAHIN

Makron je ove nedelje obećao da se njegova zemlja neće odreći karikatura proroka Muhameda koje islam zabranjuje.

Francuski predsednik tu je izjavu dao u četvrtak u počast profesoru Samuelu Patiju kojemu je islamistički militant odrubio glavu jer je u sklopu nastave o slobodi govora svojim učenicima u gimnaziji pokazao karikature proroka Muhameda.

Turska, Iran, Jordan i Kuvajt osudili su objavu karikatura.

Organizacija za islamsku saradnju, koja okuplja muslimanske zemlje, izrazila je žaljenje "zbog izjava francuskog predsjednika (...) koje bi mogle naštetiti francusko-muslimanskim odnosima".

Na društvenim mrežama pozivi na bojkot francuskih proizvoda počeli su još u petak.

U Kataru su trgovački lanci "Al-Meera" i "Souq al-Baladi" objavili da će povući francuske proizvode sa svojih polica do nove naredbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: