"Zajednica srpskih opština ne može da se dovodi u vezu sa priznanjem"

Formiranje Zajednice srpskih opština je već dogovorena obaveza i ne može se dovoditi u vezu sa međusobnim priznanjem, rekao je analitičar Dušan Janjić.

Izvor: Tanjug

Subota, 24.10.2020.

17:11

Foto: Depositphotos/Yarr65

Izjava dolazi povodom ocena da je izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pod "bolnim kompromisom" mislio na obavezu Prištine da formira Zajednicu srpskih opština, a Beograd zauzvrat da prizna tzv. Kosovo.

Janjić, takođe, smatra da je Lajčak odabrao potpuno nepirmeren momenat da govori o međusobnom priznanju.

Dijalog se vodi o normalizaciji odnosa, podseća Janjić.

"Da bi se govorilo o priznanju, treba da se ostvari puna normalizacija odnosa, a to nije samo Zajednica srpskih opština. To je i pitanje nestalih lica, imovine, uvođenja normi o zaštiti kulturnog nasleđa Srpske pravoslavne crkve...", rekao je Janjić za Tanjug.

Janjić kaže da ne vidi vezu između međusobnog priznanja i ZSO koja je, podsetio je, već dogovorena obaveza.

"Pitanje za Lajčaka je šta je Evropska unija uradila i da li on može da uradi više da se ta obaveza izvrši", rekao je Janjić i dodao da je to pitanje provere Lajčakovog kredibiliteta i kosovskih vlasti, a ne pitanje Srbije.

Naveo je da bi Lajčakova formulacija o "bolnom kompromisu" imala smisla kada bi javnost imala informacije o tome šta se pregovara u Briselu.

"Pošto tih informacija nema, a on je sam taj koji je pristao da se o tome ne govori i na jedan vrlo opasan princip da ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori, o čemu govori (Avdulah) Hoti, to je zatvorilo mogućnost albanskoj strani da kaže ''mi tražimo priznanje da bi bilo šta primenili''", rekao je Janjić i dodao da sa tog stanovišta, ovakve spekulacije imaju utemeljenje.

Janjić navodi da rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o dijalogu i svi dokumenti EU, koju predstavlja Lajčak, govore o punoj normalizaciji koja je statusno neutralna i ističe da bi međusobno priznanje moglo da usledi u periodu kada se izvrši puna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.

Ocenjuje da je potpuno neprimeren momenat koji je Lajčak izabrao da o tome govori jer je pre toga mogao da nauči lekciju iz Vašingtona kako je Amerika, iako se zalaže za međusobno priznanje, to pitanje uspela da skloni sa strane i da Beograd i Prištinu dovede u poziciju da nešto dogovore, a to nešto, ističe Janjić, nije malo.

Kako je dodao, ono što su Beograd i Priština dogovorili u Vašingtonu mnogo je veće nego što su zajedno postigli Mogerini i Lajčak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: