Region zahvatio "crni talas"

Alarmantni podaci o broju novozaraženih koronavirusom stižu iz gotovo svih zemalja regiona, a vlasti preduzimaju nove mere u cilju sprečavanja širenja zaraze.

Izvor: B92

Subota, 24.10.2020.

14:35

Region zahvatio
Foto: Depositphotos/imagepointfr

Goruće brojke pristigle su iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Navjiše novozaraženih utvrđeno je u Hrvatskoj, gde su u poslednja 24 sata potvrđena 2.242 nova slučaja koronavirusa, a preminulo je 16 osoba. Njih 798 novoobolelih je iz Zagreba.

Direktor hrvatskog Zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak najavio je da će vrlo brzo biti uvedene dodatne epidemiološke mere, navodeći da postojeće očigledno nisu dale rezultate.

"Ove mere uvedene su u prošli ponedeljak i sad bi rezultati trebalo da se vide. Svakome je jasno u ovom trenutku da brojke rastu i da su potrebne dodatne mere. O tome se intenzivno razgovara", rekao je Capak.

Rekao je da brojke sigurno ne bi rasle kad bi se svi držali propisanih mera. "Očigledno imamo proboj situacije s osobama koje se ne žele pridržavati mera", rekao je Capak.

On je istakao da nije reč o novim merama, već da postoji još čitav niz elemenata kad je reč o skraćivanju radnog vremena i ograničavanju broja ljudi na okupljanjima.

"Neke države u Evropi imaju druge restriktivne mere, medju kojima i zabranu druženja dve porodice u jednom mesecu, ali to za našu kulturu i način života nije prihvatljivo", dodao je Capak.

Za Slovence "lockdown", u BiH neki kantoni bez testova

Rekordno je i u Sloveniji, gde su u poslednja 24 sata potvrđena 1.963 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 18 ljudi, objavilo je slovensko ministarstvo zdravlja.

Inače je juče broj zaraženih bio za 300 manji.

Zbog situacije sa broje zaraženih u Sloveniji je na snazi "lockdown" po odluci koju je pre dva dana donela vlada premijera Janeza Janše, a trajać najmanje nedelju dana, nakon čega će se restrikcije ponovo razmotriti zavisno od situacije.

Zatvorene su trgovine, osim onih koji nude hranu i osnovne potrepštine, zabranjen je i rad ugostiteljskih objekata, frizerskih i kozmetičkih salona, velnes centara, bazena, bioskopa, kulturnih ustanova, fitnesa, autopraonica...

I dalje je na snazi zabrana napuštanja regije stalnog boravišta, nastava u školama i fakultetima odvija se na daljinu, obustavljena je i trećina saobraćaj, a od ponedjeljka neće raditi nijedan dečiji vrtić.

U Bosni i Hercegovini situacija je danas gora nego juče, jer u poslednja 24 sata potvrđen 1.251 novi slučaj koronavirusa, od 2.694 testirane osobe, a preminulo je 10 osoba.

To je za 72 novopotvrđena slučaja više nego u prethodnom danu, kada je dnevni bilans prvi put prešao 1.000, a testirano je 287 uzoraka manje.

U kantonu Sarajevo potvrđena su 233 nova slučaja zaraze koronavirusom, od 704 analizirana uzorka koji su prikupljani u periodu od 20. do 23. oktobra, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

Inače, epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu je pogoršana, a dodatni problem predstavlja nabavka PCR testova zbog čega su u ovom kantonu primorani posuđivati testove od drugih kantona i kliničkih centara, piše Klix.ba.

Crna Gora: Preminulo osam osoba, još 193 zaraženih

U poslednjih 24 sata u Crnoj Gori analizirana su 743 uzorka, na korona virus pozitivne su 193 osobe, dok je preminulo osam obolelih, saopštio je Institutu za javno zdravlje Crne Gore.

Uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve, kao i broj oporavljenih u protekla 24 časa, aktivnih slučajeva u Crnoj Gori je sada 3.765.

Preminulih osam od jučerašnjeg preseka su pacijenati iz Cetinja, Podgorice, Ulcinja (3), Herceg Novog, Nikšića i Pljevalja.

Ukupan broj preminulih povezanih sa infekcijom korona virusa od početka juna je 254, a od početka godine 263.

U poslednja 24 sata prijavljen je oporavak kod 223 pacijenta.

Uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve, kao i broj oporavljenih u protekla 24 časa, aktivnih slučajeva u Crnoj Gori je 3.765, prenose crnogorski mediji.

Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom je 16.629.

Kako je objavio Institut za javno zdravlje, u skladu sa trenutnim opštinskim stopama incidencije (broja novih slučajeva infekcije koronavirusa registrovanih tokom prethodnih 14 dana u odnosu na broj stanovnika opštine) biće ublažene mere u Kotoru, Rožajama, Pljevljima i Nikšiću.

U Nikšiću i Pljevljima će, prema novom ublažavanju mera donetih u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, od ponedeljka biti otvorene škole, a u Pljevljima će biti dozvoljen i rad ugostiteljskim objektima.

Nova odluka primenjivaće se od 26. oktobra u 00.00 sati.

U S. Makedoniji zaraženo još 404 osobe, umrlo 14

U Severnoj Makedoniji u poslednja 24 sata registrovana su 404 nova slučaja korona virusa, a preminulo je 14 pacijenata, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

U istom periodu ozdravila su 182 pacijenta, prenosi MIA.

Od početka epidemije Kovid 19 dijagnostikovan je kod 26.394 osobe, a ukupno je umrlo 897 lica. Aktivnih slučajeva u zemlji trenutno je 7.067.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: