"Putin sprečio krvoproliće"

Rusija je prva zemlja koja je pritekla u pomoć Kirgiziji kaže šef diplomatije Kirgizije Ruslan Kazakbajev.

Izvor: Sputnjik

Subota, 24.10.2020.

14:00

Foto: EPA-EFE/MICHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Kako kaže, Rusija je pomogla kako bi se stabilizovala situacija posle izbora u Kirgiziji kako protesti ne bi prerasli u krvoproliće.

Rekao je da prve sedmice nakon izbora u Kirgiziji se dogodio svojevrsni politički "vakuum", kada su izašle na videlo sve nesuglasice između legitimno izabranog predsednika i određenih političkih struja.

"To je sve moglo da preraste u haos i potom u krvoproliće. Međutim, Rusija prvenstveno, a zatim i ostali naši partneri pružili su nam svu neophodnu podršku", istakao je on, a prenosi Sputnjik.

Prema rečima Kazakbajeva, podrška Rusije je pre svega bila konsultativna, informaciona i moralna, budući da se radi o strateškom partnereu Kirgizije.

Podsetimo, politička kriza u Kirgiziji traje od 5. oktobra, kada su u Biškeku započeli skupovi opozicionih partija, koje se nisu slagale sa rezultatima parlamentarnih izbora 4. oktobra.

Situacija je trenutno stabilna, budući da je Centralna izborna komisija zakazala ponovne parlamentarne izbore za 20. decembar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: