Rama, Zaev i Vučić pozivaju Prištinu u "mini-Šengen"

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da bi tzv. Kosovo trebalo da se pridruži regionalnoj inicijativi "mini-Šengen", prenosi TV Kljan Kosova.

Izvor: Kosovo online

Petak, 23.10.2020.

16:55

Rama, Zaev i Vučić pozivaju Prištinu u
Foto: Depositphotos/Yarr65

Regionalnu inicijativu predvode Severna Makedonija, Srbija i Albanija.

Zaev je istakao je da treba unaprediti širu regionalnu saradnju, što će biti povod da se sledećeg petka (30.oktobra) sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i albanskim premijerom Edije Ramom, i uputi poziv tzv. Kosovu da se pridruži inicijativi "mini-Šengen".

"U mojoj zemlji se kaže da ne biramo komšije, ali oni su prvi koji će priskočiti u pomoć. Zbog toga očekujemo da se Kosovo pridruži regionalnoj inicijativi koju vode Severna Makedonija, Srbija i Albanija, kako bi njen inkluzivni karakter bio prioritet za region, bez obzira na otvorena politička pitanja", rekao je Zaev.

Dodao je da će u početku "pomoći građanima da primene četiri slobode na Zapadnom Balkanu kao u zemljama EU".

Zaev je rekao da će, s obzirom na to da su tzv. Kosovo i Severna Makedonija geografski bliski i imaju veoma dobre trgovinske odnose, intenzivirati infrastrukturne investicije radi daljeg međusobnog povezivanja.

"Naše ekonomije usmerene su jedna na drugu, radi daljeg unapređenja ekonomske saradnje. Na našoj strani se priprema autoput Skoplje-Blace i ovo je dokaz naše iskrene posvećenosti. Veliki korak učinjen je otvaranjem graničnog prelaza u Belanovcu", rekao je Zaev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: