Dr Kisić Tepavčević objasnila zašto sada nema vanrednog stanja u Srbiji VIDEO

Dr Darija Kisić Tepavčević objasnila je na kofenferenciji za medije zašto se sada, kada se povećava broj zaraženih, ne uvodi vanredno stanje.

Izvor: B92

Petak, 23.10.2020.

16:07

Dr Kisić Tepavčević objasnila zašto sada nema vanrednog stanja u Srbiji VIDEO
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

"Na samom početku čitav svet je bio iznenađen intenzitetom aktivnosti virusa i niko nije bio pripremljen. Mi smo jedna od zemalja u ovom delu Evrope u koju je među poslednjima ušao virus, te smo mogli da vidimo iskustva drugih", navodi dr Darija Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da je Srbija u tom trenutku restriktivnim merama uspela da spase mnoge živote, posebno najstarijih sugrađana.

Kako je objasnila, na primerima Španije i Italije, videlo se kako dolazi do preopreterećenja zdravstvenog sistema, što je glavni strah onih koji rade na suzbijanju epidemije.

"Veliki problem je bio među najstarijom populacijom, posebno u staračkm domovima, gde je smrtnost i danas najveća, te je nama bio priritet da delujemo preventivno, u tom momentu smo restrikcijama uspeli da sačuvamo najstarije sugrađane", rekla je dr Kisić Tepavčević.

Kako kaže, u međuvremenu se na tržištu našlo više testova, nabavljena je nova oprema, te zato na početku ovog talasa nema potrebe za većim restrikcijama i uveđenjem vanrednog stanja.

"Nabavili smo u međuvremenu respiratore, testove, kojih u početku nije ni bilo - nisu bili dostupni. Čitav svet se tako pripremao za virus, iako smo se svi nadali da nam to neće biti potrebno", objasnila je dr Kisić Tepavčević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: