"Niko nije zaštićen" VIDEO

Zamenica direktora Instituta "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević rekla je da niko nije zaštićen od virusa i da svi moraju da se pridržavaju mera.

Izvor: B92

Petak, 23.10.2020.

12:58

Dr Darija Kisić Tepavčević je na početku konferencije iznela statističke podatke.

Kako je rekla, skoro sve opštine i gradovi zabeležili su slučajeve zaraženih, tako da je svuda moguće prenošenje virusa.

"U Beogradu je 49 odsto zaraženih, odnosno 286", rekla je dr Kisić Tepavčević.

"Niko od nas nije zaštićen, svi koji ne koriste maske mogu da se inficiraju", naglasila je dr Kisić Tepavčević.

Ona je kao osobe koje su najviše izložene riziku navela radno aktivno stanovništvo i mlađe osobe koje dolaze u kontakt sa većim brojem ljudi bez primene opštih preventivnih mera.

"Uzor treba da nam budu najstariji sugrađani, a pokazali smo da i naši najmlađi, koji idu u škole, poštuju mere", kaže dr Kisić Tepavčević.

O merama

"Na samom početku čitav svet je bio iznenađen intenzitetom aktivnosti virusa i niko nije bio pripremljen. Mi smo jedna od zemalja u ovom delu Evrope u koju je među poslednjima ušao virus, te smo mogli da vidimo iskustva drugih", navodi dr Darija Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da je Srbija u tom trenutku restriktivnim merama uspela da spase mnoge živote, posebno najstarijih sugrađana.

"Nabavili smo u međuvremenu respiratore, testove, kojih u početku nije ni bilo - nisu bili dostupni. Čitav svet se tako pripremao za virus, iako smo se svi nadali da nam to neće biti potrebno", objasnila je dr Kisić Tepavčević.

Zašto je više zaraženih, a manje hospitalizovanih?

"Kada je reč o imunitetu, sigurno smo mnogo zaštićeniji nego što smo bili u martu", kaže dr Kisić Tepavčević.

Dr Kisić Tepavčević objasnila je i zašto raste broj zaraženih, ali ne i broj hospitalizovanih.

"Mi smo u početku hospitalizovali sve i one asimptomatske, sada se taj model promenio, ne kod nas, nego i u svetu, prešlo se na samoizolaciju i izolaciju
Zato je manje hospitalizovanih. Svakog dana je broj osoba na respiratoru prilično stabilan, bez obzira na porast laboratorijskih slučajeva", rekla je članica Kriznog štaba dr Kisić Tepavčević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: