Region: 1.663, 1.563, 999, 641

Novozaraženi koronavirusom u zemljama regiona danima se broje u hiljadama. Stručnjaci apeluju na razum i solidarnost građana, a pre svega na poštovanje mera.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.10.2020.

13:53

Region: 1.663, 1.563, 999, 641
Tom Pennington, Getty images

U Sloveniji, gde je od juče na snazi policijski čas, zabeležene su rekordne 1.663 novozaražene osobe. Zbog pogoršane epidemiološke situacije stručnjaci zagovaraju "zaključavanje".

Učestalost zaraze, koja pokazuje koliko je zaraženih na 100.000 stanovnika u 14 dana, povećana je u Sloveniji na 484. Testirano je 6.215 ljudi, što znači da je postotak pozitivnih 26,7.

Od danas u toj zemlji frizerski i kozmetički saloni u tzv. crvenim regijama smeju da primaju samo jednu stranku odjednom, dostava hrane je moguća samo od 6 ujutro do 21 sat, a treninzi i utakmice dopušteni su samo za registrovane sportiste.

Hrvatska je prešla broj od 1.500 novozaraženih, dok je 13 pacijenata umrlo u poslednja 24 sata.

Samo u Zagrebu je više od 700 novozaraženih, što je apsolutni rekord.

Ministar zdravlja Vili Beroš je apelovao na sve građane da se uozbilje i solidarišu da bi broj novozaraženih počeo da se smanjuje.

Uvođenje strožih mera nije u planu, a "zaključavanje" je poslednja opcija, ako baš bude neophodno, rekao je juče premijer Andrej Plenković.

Problem sa kojim se suočava Hrvatska u ovom trenutku je popunjenost bolničkih kapaciteta, pa je odlučeno da Hitna služba u zagrebačkoj bolnici Dubrava bude zatvorena i pretvorena u kovid-bolnicu.

Hrvatska vlada ima problem i sa veledrogerijama, koje traže naplatu duga, koji je narastao na čak pet milijardi kuna.

Pošto dogovor nije postignut, veledrogerije su u ponedeljak obustavile isporuku lekova za 33 ili 80 odsto bolnica.

Čelni ljudi u bolnicama, međutim, tvrde da nestašice lekova nema.

U Bosni i Hercegovini je u poslednja 24 sata zabeleženo 999 novozaraženih i čak 20 preminulih, što je apsolutni rekord od početka epidemije.

U Federaciji BiH je 606 novozaraženih i 17 preminulih, a u Republici Srpskoj 387 pozitivnih i tri preminula pacijenta.

Opasnost od rasta zaraze predstavlja kampanja uoči lokalnih izbora, koji će u BiH biti održani 15. novembra.

Federalno ministarstvo zdravlja pozvalo je političke stranke i kandidate da ne organizuju javna okupljanja, već da sa građanima komuniciraju putem televizije, interneta i štamapanih materijala.

U Republici Srpskoj su od početka ove sedmice maske obavezne i na otvorenom prostoru, a zabranjena i živa muzika u kafanama, dok je Grad Banjaluka najavio temeljnu dezinfekciju grada i ustanova.

Crna Gora je tokom jučerašnjeg preseka epidemiološkog stanja imala 177 novozaraženih osoba.

Ipak, Crna Gora je prva u regionu po broju obolelih i hospitalizovanih, podatak je koji je jutros iznela dr Marija Božović iz Instituta za javno zdravlje. Vodeća je i prema evropskim statistikama, javili su ranije podgorički mediji.

Rast broja novozaraženih beleži i Severna Makedonija sa 641 novoobolelom osobom i 112 preminulih pacijenata.

Najviše novoobolelih je u Skoplju, Kumanovu, Štipu, Prilepu i Ðevđeliji, a nadležni su juče saopštili da se otkazuju školske ekskurzije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: