Letnje računanje vremena završava se u nedelju. Da li je zadnje pomeranje sata?

Letnje računanje vremena u Srbiji prestaće u nedelju 25. oktobra, kada u tri sata ujutro satove treba pomeriti za jedan čas unazad.

Izvor: Beta

Četvrtak, 22.10.2020.

13:44

Letnje računanje vremena završava se u nedelju. Da li je zadnje pomeranje sata?
Foto: Gettyimages/Jessica Hromas

To je danas saopštila Direkcija za mere i dragocene metale.

U Srbiji je letnje računanje vremena uvedeno 27. marta 1983. godine, usklađeno s računanjem vremena u EU radi boljeg funkcionisanja jedinstvenog tržišta, posebno prevoza i komunikacija, kao i pojedinih sektora industrije.

Evropska unija je odlučila da 2021. godine odustane od pomeranje satova dvaput godišnje, zbog "letnjeg računanja vremena", a njene članice će se opredeliti da li će tada za stalno ostati na "letnjem" ili uobičajenom - "zimskom" računanju vremena.

Ta direktiva EU tako ne znači "automatsko ukidanje letnjeg računanja vremena" u EU, ni uvođenje "jedinstvenog vremena" u Evropi, već okončava praksu usklađivanja pomeranja sata na nivou EU i omogućava članicama da odaberu vlastiti način računanja vremena.

Tako bi poslednje zajedničko pomeranje sata u EU trebalo da bude poslednje nedelje u martu 2021. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: