Ko će biti "novi Dačić", zašto se ne pominje Lončar i dva spiska

Četiri meseca od parlamentarnih izbora i u danu kada se Skupština konstituiše pa bar znamo ko neće biti ministar, spekuliše se ko će u Nemanjinu.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.10.2020.

12:20

Ko će biti
Tanjug, Zoran Žestiæ

Nakon što je rešena dilema da li će SNS sam formirati vladu ili će u nju ući još neko, odnosno SPS i SPAS, jasno je da ministar neće biti lider socijalista, jer ga danas biraju za predsednika Skupštine.

Ko će onda na njegovo mesto, pogotovo jer treba imati u vidu važnost te pozicije zbog nerešenog pitanja tzv. Kosova? Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić nedavno je izjavila da će sva imena biti poznata u nedelju, nakon sednice Predsedništva SNS, kao i da se lome koplja oko tri ministarstva.

Ono što je izvesno, pišu beogradski mediji, jeste da će nova vlada imati 20 ministarstava, koja će najvećim delom biti popunjena kadrom SNS, jer je ta partija i osvojila najveći broj glasova na izborima.

Osim što Dačić neće biti ministar, rešena je i još jedna dilema: Siniša Mali izjavio je da ostaje ministar finansija.

Kako "Blic" saznaje, Socijalistička partija Srbije će, pored mesta predsednika Skupštine, najverovatnije dobiti još dva ministarstva, prosvete i državne uprave i lokalne samouprave. Takođe, SPAS-u, koji vodi Aleksandar Šapić, trebalo bi da pripadne jedno od novih ministarstava, i to po svoj prilici ono za brigu o porodici, deci i demografiji.

"Blic" navodi da bi u vladu trebalo da se vrati i Nikola Selaković, koji je sada na mestu generalnog sekretara predsednika Srbije, što i ne čudi, jer važi za čoveka od velikog poverenja Aleksandra Vučića. Njemu se pripisuje mesto ministra spoljnih poslova.

Među novim imenima onih koji su viđeni za ulazak u Nemanjinu 11 su članica kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević, nekadašnja predsednica opštine Savski venac Irena Vujović, potpredsednica i poslanica SNS Marija Obradović i članica UDS Gordana Čomić. Spekuliše se i da bi Zorana Mihajlović mogla da promeni resor.

Kada se spominju rokade, nije isključeno da bi ministri unutrašnjih poslova i odbrane, Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin mogli da zamene pozicije, pogotovo zato što je Vučić napomenuo da će dosadašnji ministar policije Nebojša Stefanović ubuduće obavljati važan posao u sektoru bezbednosti.

Među sigurnim ministrima, onima koji ostaju u Nemanjinoj 11, za sada je i Branislav Nedimović, koji sad vodi poljoprivredu. Poslednjih meseci mediji su spekulisali o kadrovskim rešenjima i samo jedno ime nije pomenuto niti u jednoj varijanti - Zlatibor Lončar.

Drugi, ali sličan spisak

I Kurir navodi da će Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović najverovatnije zameniti dosadašnje resore, pa će lider Pokreta socijalista preuzeti policiju, a potpredsednik naprednjaka odbranu.

Generalni sekretar Predsedništva Srbije i bivši ministar pravde Nikola Selaković će, kako piše taj list, biti ministar spoljnih poslova. Najozbiljniji kandidat za novog ministra energetike i rudarstva je Zorana Mihajlović, koja je dosad vodila građevinarstvo i infrastrukturu, i ovo bi joj bio zapravo povratak u energetski sektor.

Socijalisti zasad imaju sigurno jedno, a vrlo moguće i dva mesta u vladi, piše dalje Kurir i navodi da će socijalista u vladi biti Aleksandar Antić, koji je u igri za nekoliko resora, i Branko Ružić, koji bi mogao da ostane na čelu resora državne uprave i lokalne samouprave.

Šapiću bi mogao pripasti resor brige o porodici, deci i demografijia, ali se navodi da za tu poziciju figurira i dr Darija Kisić Tepavčević, članica kriznog štaba. Sasvim novo ime moglo bi da dođe i na dužnost ministra pravde. U igri je Maja Popović, bivši sudija i nekadašnja šefica kabineta Aleksandra Đorđevića dok je bio na čelu BIA.

Lider SDPS i dosadašnji ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić trebalo bi da ustupi svoje mesto u vladi Tatjani Matić, koja je do sada bila državna sekretarka u tom resoru. Maja Gojković je najozbiljniji kandidat za mesto ministra kulture, a Nenad Borovčanin za ministra sporta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: