Hoti: Pauziramo

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio da tzv. Kosovo pauzira od apliciranja u međunarodnim organizacijama da ne bi ponovo doživeli neuspeh.

Izvor: Kosovo online

Sreda, 21.10.2020.

13:17

Hoti: Pauziramo
EPA-EFE Valdrin Xhemaj

Odgovarajući na pitanja poslanika Samoopredeljenja o moratorijumu na prijem u međunarodnim organizacijama, napomenuo je da pauziranje u apliciranju za članstvo u međunarodnim organizacijama ne znači da se na tome i ne radi.

“Vezano za članstvo u međunarodnim organizacijama, tačnije za jednogodišnju pauzu kako smo se dogovorili u Beloj kući. Nezavisnost Kosova i međunarodna priznanja i članstva su rađena u bliskoj, sistematičnoj saradnji sa našim partnerima, tj SAD. Samo tako je bilo moguće povećati međunarodni subjektivitet Kosova i postići uspeh u dobijanju članstva u međunarodnim organizacijama. SAD se nalaze na vrhu spiska naših partnera, i oni su podržali i sponzorisali članstvo Kosova“, rekao je Hoti, a prenosi portal Kosovo onlajn.

On je dodao da to treba razumeti, da je Kosovu potrebna podrška drugih država za ulazak u ove organizacije.

“U tom duhu treba razumeti da nam je potrebna podrška SAD i drugih država. I to treba posmatrati sa stanovišta vremenskog okvira sporazuma Kosovo-Srbija, što bi trebalo da se dogodi uz recipročno priznanje i normalizaciju odnosa u svakom aspektu. Pauziranjem od godinu dana ne pauziramo sa radom, već se pripremamo za te organizacija u koordinaciji sa svim partnerima i SAD kako bismo osigurali uspeh, a ne neuspeh kao u prošlosti, dakle da budemo primljeni“, rekao je Hoti na jednoj od interpelacija koju su sazvali poslanici pokreta Samoopredeljenje.

Poslanica te stranke Fitore Pacoli optužila je premijera da suspenduje Kosovo.

“Prošle nedelje Hoti se žalio da je Samoopredeljenje podnelo zahtev za pet interpelacija na istu temu. Tačno je da smo tražili pet interpelacija, ali za različite teme. Gospodin Hoti ih predstavlja kao slična pitanja kako bi se izbegla odgovornost za štetu koju je zemlji naneo obavezama u Vašingtonu. Zahvaljujući gospodinu Hotiju, Kosovo je dobilo drugu fusnotu sopstvenom voljom nakon što se obavezalo da će poštovati zahtev Srbije za suspenzijom članstva u međunarodnim organizacijama“, rekla je Fitore Pacoli.

Kako je napomenula, članstvo u međunarodnim organizacijama stvara prostor za proširenje uticaja Kosova širom sveta.

“Članstvo u organizacijama je priznavanje Kosova od strane zemalja koje nisu priznale Kosovo. Članstvo daje Kosovu pravo glasa i formalno ga čini jednakim sa ostalim zemljama. Ali vi ste odlučili da Kosovu sve to uskratite. Fokus države bi trebalo da bude na jačanju položaja Kosova u organizacijama u kojima sada ima samo položaj člana posmatrača”, rekla je Fitore Pacoli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: