"Britanija da napravi izbor"

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kaže da je na V. Britaniji da napravi izbor na osnovu koga će se zasnivati dalji pristup Londona unutrašnjem tržištu EU.

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.10.2020.

10:58

EPA/OLIVIER HOSLET / POOL

"Velika Britanija mora da napravi veliku odluku, slobodan i suveren izbor. Mi ćemo poštovati kakav god izbor da naprave, ali on će odlučiti njihov nivo pristupa nešem unutrašnjem tržištu", poručio je Mišel.

Šarl Mišel je, govoreći pred Evropskim parlamentom, naglasio da je ostalo još malo vremena za pregovore o budućim odnosima sa Velikom Britanijom, a da je EU spremna da pregovara 24 sata sedam dana u nedelji po svim pitanjima baziranim na pravnom tekstu.

"Želimo pošten i izbalansiran dogovor, ali smo spremni i za slučaj da ne bude dogovora", poručio je Mišel.

On dodaje da sve kompanije bilo da su evropske, britanske ili kineske moraju da prate iste principe poslovanja na evropksom tržištu.

U Briselu navode da se pregovori o budućim odnosima sa Velikom Britanijom moraju završiti najkasnije počekom novembra kako bi se ostavilo dovoljno vremena za ratifikaciju sporazuma u nacionalnim parlamentima.

U suprotnom, upozorava se na mogućnost da se tranzicioni period izlasak Velike Britanije iz EU 31. decembra 2020. godine završi neuređenim odnosom bez dogovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: