Lombardija zatvara sve

U severnoj italijanskoj pokrajini Lombardija, koja važi za "lokomotivu" italijanske industrije, od 22. oktobra uvodi se policijski sat.

Izvor: B92

Utorak, 20.10.2020.

10:51

Lombardija zatvara sve
Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

Prema novoj naredbi, koju je, na predlog vlasti Lombardije, odobrila centralna vlada, u celoj regiji od 23 sata uveče do 5 ujutro prestaju sve komercijalne aktivnosti, izuzev neophodnih, a za vreme vikenda veliki šoping centri ostaju zatvoreni.

Građanima se preporučuje da izlaze samo po potrebi, a firmama da potenciraju rad od kuće.

Predsednik regije Lombardija Atilio Fontana odluku je doneo uz potpunu saglasnost svih regionalnih političkih subjekata, a na predlog naučno-tehničkog komiteta kako bi se suzbiloširenje koronavirusa.

Prema procenama Komiteta, koji je analizirao ubrzano širenje zaraze koronavirusom poslednih sedmica, u Lombardiji bi do kraja ovoga meseca moglo biti 600 pacijenata u odeljenjima intenzivne nege, a ukupno hospitaliozovanih i do četiri hiljade.

Uvođenje ovako oštrih mera ograničenja u najrazvijenijoj industrijskoj regiji Italije, Lombardiji, mnoge građane je uznemirilo a u javnosti se špekulioše da će slične mere, ukoliko se ne zaustavi brzo širenje covida-19, biti uvedene i u ostalim delovima Italije.

“Treba uzeti u obzir mogućnost da se policijski sat tokom noći uvede i u drugim gradovima, kao sto je Rim ili Napulj, i u svim onim delovima zemlje gde epidemiološka situacija može da se pogorša mnogo i brzo. Činimo sve što je neophodno i moguće da bismo izbegli uvođenje karantina u vreme Bozica. To bi bio težak problem za privredu i škole”, rekao je za agenciju Ansa član Naučno-tehničkog komiteta Lombardije, Fabrizio Preljasko.

Vlada premijera Ðuzepe Kontea uporno odbija mogućnost uvođenja novog karantina na celoj nacionalnoj teritoriji, iz najmanje dva razloga: privreda ne bi mogla da podnese nove mesece nerada, a pitanje je i da li bi građani mirno prihvatili ponovno ograničavanje slobode kretanja.

Umesto karantina, uvode se parcijalne mere ograničenja, a lokalnim vlastima data je dozvola da, gde je potrebno, nametnu takozvanu ”crvene zone”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: